Ljubljana, 12. julij 2019 - V nedeljo bodo Križanke zasijale v barvah likovne umetnosti. V Ljubljano namreč prihaja osem domačih in tujih umetnikov, ki se bodo vse do petka prepustili notranjemu ustvarjalnemu svetu. Sočasno bodo svoji ustvarjalnosti dali prosto pot tudi najmlajši. Od ponedeljka do četrtka bo potekala mala likovna kolonija pod vodstvom mentorice Barbare Zonta. Festival Ljubljana pa se poleg mednarodne likovne kolonije in male likovne kolonije vsako leto pokloni tudi pomembnim slovenskim umetnikom v sodelovanju s kustosinjo dr. Nelido Nemec. Avgusta si boste lahko ogledali dela akademskega kiparja Zmage Posega.

Med 14. in 19. 7. bo v Križankah pod selektorskim vodstvom Toma Vrana potekala 22. mednarodna likovna kolonija. Tomo Vran pravi: »Likovna kolonija, ki jo prireja Ljubljana Festival, je eno redkih takšnih ustvarjalnih srečanj za slikarje. Dogajanje je namreč izrazito urbano, predvsem pa poteka v času, ko je mesto Ljubljana obogateno z vsebinami – dogodki, ki jih ponuja Ljubljana Festival. Sinergija različnih umetniških zvrsti, naj bodo glasbene, gledališke, baletne ali folklorne, je ustvarjalno izhodišče za vsakogar. Ustvarjati v takem trenutku in ambientu daje vizualnemu umetniku idealno stimulacijo in obenem kreativno percepcijo za vsakega senzibilnega ustvarjalca, ki se ji lahko prepusti in se sam potihoma zapelje v svoj notranji ustvarjalni svet. Slikarjem je mogoče še bolj dana občutljivost za takšne dražljaje, ki so bistveni za ustvarjanje.« Letos se bo mednarodne likovne kolonije udeležilo osem umetnikov. Iz Mehike prihaja Enrique Fuertas, iz ZDA Edward Trobec, iz Italije Franco Dugo in iz Hrvaške Ivan Balažević. Slovenijo bodo zastopale štiri umetnice nežnejšega spola, in sicer Fulvia Grbac, Valentina Agostini Pregelj, Nina Bric in Sabina Šinko. Tudi letos se nam bo pridružil znani multimedijski umetnik Lado Jakša, ki bo glasbeno-vizualno predstavil posameznega avtorja in njegovo delo. (14.–19. 7., Križanke; 19. 7. ob 12.00, Viteška dvorana Križank – odprtje razstave)

Na Ljubljana Festivalu bo kot spremljevalni del programa organizirana mala likovna kolonija in bo namenjena ustvarjalnim šolskim otrokom. Brezplačne delavnice bodo potekale v sproščenem vzdušju Plečnikovih Križank pod mentorstvom Barbare Zonte, ki je kostumografinja, ustvarjalka in pripovedovalka. Njena strast so pripovedovalni kotički in ustvarjalne delavnice, ki se med seboj prepletajo. Že vrsto let vodi delavnice za otroke, na katerih se zgodba in slika povežeta v eno in tako nastanejo prave umetnine. Na štirih tematskih srečanjih – kolaž, lutka pripoveduje, oblikovanje kostumov in slikanje na platno – se bodo otroci ustvarjalno sprostili in pripravili sklepno razstavo svojih del, ki bo na ogled v petek, 19. julija, ob 11.30 na Peklenskem dvorišču Križank. (15.–19. 7., 10.00–12.00, Križanke – delavnice; 19. 7. ob 11.30, Peklensko dvorišče – odprtje razstave)

V slovenski likovni prostor je akademski kipar Zmago Posega (Postojna, 1959–Šempeter pri Gorici, 2009) vstopal na začetku osemdesetih let preteklega stoletja skupaj z Generacijo 82, ko so se razplamtevala številna likovna iskanja in je prevladovalo mnenje, da stil, simbol, struktura pa tudi umetniški načini, ki jih je razvijala umetnost minimalizma in konceptualizma, niso več smiselni. Hommage Zmagu Posegi bo na ogled v Atriju Križank. Kustosinja razstave je dr. Nelida Nemec. (16. 8.–3. 9., Atrij)

Več informacij


Nazaj