Direktorja Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES)[1] doc. dr. Zijad Bećirović in Bakhatyar Aljaf sta v spremstvu prof. dr. Anisa H. Bajrektarevića, vodje stalne misije IFIMES v Avstriji in pri mednarodnih organizacijah s sedežem na Dunaju, obiskala Mednarodno protikorupcijsko akademijo (IACA) na Dunaju in se pogovarjala z dekanom in izvršnim sekretarjem IACA, veleposlanikom Thomasom Stelzerjem.

Direktorja inštituta sta veleposlaniku Stelzerju predstavila delovanje inštituta na območju Bližnjega vzhoda in Balkana s posebnim poudarkom na boju proti kriminalu in korupciji ter predstavila dejavnosti za prihodnje obdobje. Območje Zahodnega Balkana gre skozi težko obdobje medsebojnih napetosti in številnih negotovosti, ki bi lahko ogrozile krhek mir in ovirale dolgoročno stabilnost. Veleposlanik Stelzer je predstavil glavne prednostne naloge IACA v prihodnjem obdobju in predlagal, da IACA in IFIMES organizirata skupni dogodek, namenjen boju proti korupciji, in da kmalu podpišeta Memorandum o sodelovanju (MoU), kar je vodstvo IFIMES z zadovoljstvom sprejelo.

Na koncu je vodstvo IFIMES-a povabilo veleposlanika Stelzerja, da ima na inštitutu predavanje, kar je veleposlanik z veseljem sprejel. Sogovorniki so se strinjali, da boj proti korupciji in ozaveščanje o boju proti korupciji nima druge možnosti, ob spoštovanju visokih mednarodnih standardov glede človekovih pravic.

Več informacij


Nazaj