Ženeva, 4. december 2019 – UNICEF je danes predstavil poročilo Akcije nujne pomoči za otroke 2020. V prihodnjem letu načrtuje nujno pomoč 59 milijonom otrok, ki so ujeti v katastrofalnih kriznih razmerah v 64 državah sveta. Za to potrebuje 4,2 milijarde ameriških dolarjev, kar je največ doslej.

»Število otrok, ki potrebujejo nujno življenjsko pomoč, je po vsem svetu najvišje doslej, odkar  zagotavljamo humanitarno pomoč. Danes vsak četrti otrok živi v državi, ki so jo prizadeli spopadi ali naravne nesreče,« poudarja izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore. »Rekordno število otrok, ki so bili prisiljeni zapustiti domove, nujno potrebuje zaščito in podporo. Konflikti ostajajo glavni vzrok kriznih razmer, medtem ko lakota, nalezljive bolezni in ekstremni vremenski pojavi, povezani s podnebnimi spremembami, prisilijo milijone drugih, da potrebujejo pomoč za preživetje.«

UNICEF-ovo poročilo Akcije nujne pomoči za otroke 2020 predstavlja načrt humanitarnega delovanja v 2020, da bi ranljivim otrokom omogočil pitno vodo, hrano, zdravstveno oskrbo, šolanje in zaščito. Akcije nujne pomoči načrtujejo pomoč skupaj 95 milijonom ljudem. Največ sredstev bo UNICEF namenil za zagotavljanje pomoči sirskim beguncem in skupnostim v Egiptu, Jordaniji, Libanonu, Iraku in Turčiji (864,1 milijonov USD); v Jemnu (535 milijonov USD); v Siriji (294,8 milijonov USD); DR Kongu (262,7 milijonov USD) in v Južnem Sudanu (180,5 milijona USD).

»Pripravljenost, da otrokom zagotovimo pomoč in podporo od trenutka, ko pride do nesreče, dokler se ne vzpostavi normalno življenje, zahteva hitro financiranje, dolgoročno naravnanost in fleksibilnost. Vse to nam pomaga rešiti več življenj,« poudarja Forova.

Prioritete UNICEF-a v 2020 so zagotoviti:
- dostop do čiste pitne vode za 28,4 milijona ljudi;
- zdravljenje hude podhranjenosti za 5,1 milijona otrok;
- cepljenje proti ošpicam za 8,5 milijona otrok;
- psihosocialna pomoč za več kot 4,5 milijona otrok;
- formalno ali neformalno izobraževanje ter zgodnje učenje za 10,2 milijona otrok;
- finančno pomoč za 1,7 milijona ljudi.

V prvih 8 mesecih letošnjega leta je UNICEF s podporo partnerjev in darovalcev pomoč zagotovil 51 milijonom ljudi, od tega 29 milijonom otrok. Omogočil je:
- dostop do čiste pitne vode za 32,2 milijona ljudi;
- zdravljenje hude podhranjenosti za 2,1 milijona otrok;
- cepljenje proti ošpicam za 28,9 milijonov otrok;
- psihosocialno pomoč za 2,6 milijona otrok;
- formalno ali neformalno izobraževanje za 3,9 milijona otrok;
- finančno pomoč 850.000 ljudem.

Posamezniki lahko pomagate otrokom v kriznih žariščih tako, da postanete UNICEF-ovi Starši otrok sveta  (mesečni darovalci) ali pošljete SMS s ključno besedo OTROCI5 na 1919 in darujete 5 evrov za pomoč otrokom.

* S poslanim SMS-om dajem privolitev UNICEF-u Slovenija, da mojo telefonsko številko zbira, hrani in obdeluje za namene svoje humanitarne dejavnosti, kot je opisano v pogojih na spletni strani.

Foto: UNICEF/Watad


Nazaj