(Ljubljana, 1. julij 2020) V sklopu pesniškega natečaja Plačaj z verzom je izšla zbirka #instapoezije, ki je nastajala na družbenih omrežjih med prvim valom epidemije koronavirusa. Na pobudo organizatorja, dunajske pražarne kave Julius Meinl, je splet preplavilo več kot 300 verzov, med katerimi sta Feri Lainšček in Glorjana Veber izbrala najboljše in jih uredila v posebno pesniško zbirko, ki je dostopna na spletu.

Na letošnji svetovni dan poezije, 21. marca 2020, je že tradicionalno potekala akcija Plačaj z verzom. A letošnje okoliščine so bile vse prej kot običajne, saj so Slovenijo in velik del sveta ravno takrat zajeli strogi ukrepi za preprečitev širitve epidemije novega koronavirusa. Javno življenje je zamrlo in praznik poezije smo v veliki meri preživeli doma, za štirimi stenami.

»Ekran je za marsikoga postal edino okno v svet. Priljubljeno akcijo Plačaj z verzom smo zato preselili na družbena omrežja in ljudem ponudili možnost, da se izrazijo skozi spletno poezijo. Nad odzivom smo bili navdušeni, saj smo prejeli več kot 300 verzov,« je povedal Tomaž Milič, direktor Julius Meinl d.o.o.

Med verzi, ki zaokrožili po družbenih omrežjih, je komisija izbrala 10 najboljših avtorjev, ki so prejeli tudi finančno nagrado. Celotno pesniško zbirko tvori še dodatnih 16 pesmi, umeščenih v spletno knjižico, ki je javno dostopna prek spletne povezave.

»Pesmi so si po obliki in vsebini zelo različne, pa vendar je lahko iz njih nastala uglašena knjiga, v kateri se vsi ti verzi dobro počutijo, se dotikajo drug drugega in se po svoje dopolnjujejo,« je povedal pesnik in pisatelj Feri Lainšček, ki je uredil pesniško zbirko. »Stik z duhom časa je nujen zaradi tega, da se lahko polno zavedamo življenja okoli sebe in se sproti orientiramo. Občutek, da nam je to uspelo tudi v tej posebni knjigi, ki je nastala na novih nosilcih sporočila, me osrečuje in navdihuje. S takim navdihom pa lahko zopet na glas rečem, kar tudi sicer mislim: Poezija je večna!« je še dodal.

»Instapoezija nas uči, da je vrednost tehnologije odvisna od tega, zakaj in kako jo uporabljamo. V času 'selfie sveta' instapoezija pomeni vračanje k resničnemu trenutku, ki ni več trenutek človekovega videza, ampak stičišče srečanja dveh zaljubljenih duš preko zaslona: pesnika in bralca. Ker se duše ne dotakne z lepoto videza, ampak z bistvom, ki nosi lepoto,« je pomen poezije družbenih omrežij povzela članica komisije natečaja – pesnica Glorjana Veber.

Izbrani verzi bodo objavljeni tudi na družabnih omrežjih Julius Meinl Slovenija (Instagram in Facebook). Več o pesniški pobudi Plačaj z verzom in natečaju, v okviru katerega je zbirka nastajala, najdete tukaj.


Nazaj