Slovo od sezone 2019/20 želimo obeležiti v vaši cenjeni družbi, z »dvovečernim festivalom«, ki ga 22. in 23. junija prirejamo na ploščadi pred Dramo v sodelovanju z Drama Kavarno. S poletnim druženjem na prostem se bomo tudi uradno poslovili od repertoarne etape 2019/20, podnaslovljene Ljubezen, ki jo je v sklepnem delu močno zaznamovala epidemija.

Prihajajoča sezona 2020/21, konec maja prvič v zgodovini Drame razgrnjena s filmom, posnetim po celotnem gledališkem zakulisju, prinaša 10 novih premier, konceptualno spletenih z lebdečo rdečo nitjo tako imenovane »nove resničnosti«, ki nas trenutno še najbolj spominja na občutek lebdenja v breztežnosti neznanega. Napovedujemo gledališko barvit mozaik uprizoritev skrbno izbranih dramskih del in raznolike poetike režiserk in režiserjev, ki kljub spremenjenim razmeram, ali ravno zaradi njih, obljubljajo umetniško vznemirljivo sezono. Srčno upamo, da jo bomo lahko uresničili čim bolj skladno z načrti. Vsekakor pa bomo v to vložili vse moči in najboljša prizadevanja, ki jih premoremo v Drami. Od začetka junija pa intenzivno pripravljamo kar štiri nove uprizoritve.

V ponedeljek, 22. junija, ob 20.00 vas prijazno vabimo, da prisluhnete pesniškemu pogovoru dveh različnih, a ne tujih si umetnikov – Mile Kačič in Gregorja Strniše. Njune za to priložnost izbrane pesmi bodo pred Dramo brali Silva Čušin, Maja Končar, Petra Govc, Zvone Hribar, Gregor Baković in Valter Dragan. Programska platforma Drama bere, ki je prek spleta oziroma »od doma« umetniško bogatila dolge mesece epidemije in omejevanja druženja, bo zadihala na prostem na prvi poletni ponedeljkov večer.  V torek, 23. junija, ob 20.00 pa bo na ploščadi pred Dramo nastopila skupina Pantaloons trio, sveže ime v domačem glasbenem prostoru. Njihov nastop ob sklepnem večeru gledališkega intervala »Drama – 2019/20« bodo dopolnjevale impresije iz tekoče in prihajajoče repertoarne sezone in javljanja na ploščad s skritih in zunanjemu očesu povsem neznanih kotičkov Drame. Sklepni večer »starega gledališkega leta« bosta s svojo prisotnostjo in presenečenji obogatila tudi pokrovitelja Mercator in Pivovarna Union.

Gregor Strniša (1930–1987), pesnik, dramatik, esejist, pisec besedil za popevke, je eden najpomembnejših slovenskih literarnih ustvarjalcev. Njegove pesmi so oblikovno stroge štirivrstičnice z asonanco, urejene v cikle, tematsko segajo od tesnobne vizije vsakdana do čisto samosvoje metaforično oblikovanega vesoljstva, ki se napaja s podobami iz antičnih mitov, srednjeveških zgodb, pravljičnih motivov, likovne umetnosti … 

Mila Kačič (1912–2000), izvrstna dramska in filmska igralka in tankočutna kronistka misli in čustev, je osmislila svoje dolgo življenje kot igralka, kot mati in kot pesnica. Njene pesmi so občutljiv, pa tudi uporniški odziv na življenjske preizkušnje, v obliki in vsebini vitalno in duhovito spremenljive, ko beležijo tragične ali lepe zasuke njene intimne usode. Zaradi svoje živosti in pretresljivosti je njena poezija priljubljena in brana vedno znova.

Pantaloons trio je nastal znotraj zasedbe Chili Brass Band, kjer so se Luka Belič, David Nik Lipovac in Aljaž Markežič tudi prvič srečali. Zelo kmalu se je po eni od vaj CBB zgodil jam, ki jim je začrtal nadaljnjo ustvarjalno pot. Lansko leto so bili po izboru Muzikobala razglašeni za naj izvajalca leta. S saksofonom, bobni in tubo ustvarjajo navihano razgibane kompozicije, ob katerih poslušalca kaj hitro zasrbijo podplati.

Vstop na obe prireditvi je prost. Upoštevana bodo preventivna priporočila in navodila za omejevanje epidemioloških tveganj. V primeru slabega vremena, bo prireditev odpovedana na spletni strani www.drama.si.

Ostanimo si blizu tudi v prihajajoči sezoni. Dobrodošli!

Vaša Drama


Nazaj