Včeraj se je z otvoritvenima dogodkoma v Ljubljani in Mariboru začela že tretja FerFud sezona - FerFud DUEL. Letos se na kulinarično popotovanje po slovenskih ulicah odpravljata kar dve FerFud DUEL vozili.

Fine urbane grižljaje po fer ceni bosta pripravljali ekipi iz dveh različnih šol in njunih restavracij: Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor ter Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana. V Ljubljani sta se na pot odpravila Urška in Andraž iz ekipe Centra kulinarike in turizma KULT316, v Mariboru pa Pia in Tjaša iz ekipe restavracije SEDEM. Njihove jedi bo mogoče okusiti na različnih lokacijah po Sloveniji, obiskovalci pa bodo letos odločali tudi o zmagovalcu. Ekipi se namreč potegujeta za nepozabno nagrado, strokovno ekskurzijo v eno najboljših restavracij na svetu – špansko restavracijo Arzak. Tudi letos ima FerFud dobrodelno noto, saj bo Hofer, ki je nosilec projekta, ob koncu celotno zbrano donacijo podelil projektu Botrstvo v Sloveniji.

FerFud DUEL
Projekt FerFud mladim upom ponovno ponuja priložnost, da s svojim talentom in strastjo do kulinarike prepričajo obiskovalce in predstavijo svoje jedi. Letošnja kulinarična dogodivščina je podvojena, projekt se tako imenuje FerFud DUEL, v njem pa se predstavljata dve ekipi iz dveh različnih šol in njunih restavracij: KULT316 in SEDEM.

»Dobila sva idealno priložnost, da spoznava nove ljudi in Sloveniji pokaževa, kaj znava. Lahko narediva dobro delo in sva hkrati še nagrajena s strokovno ekskurzijo, ki nama bo prinesla veliko novega znanja in izkušenj,« ob začetku projekta pravita Andraž in Urška iz ekipe KULT316.

Podobnega mnenja sta tudi Pia in Tjaša iz mariborske ekipe SEDEM: »Zelo se veseliva, da bova imeli priložnost videti odziv obiskovalcev, ko bodo poskusili najine jedi. Ta stik z ljudmi je nekaj, česar v restavraciji običajno ne doživiš, in je tisto, kar nama pomeni največ. V pripravo jedi namreč vložimo ogromno ustvarjalnosti, truda ter energije, in ko vidimo, da ljudje uživajo v naših fer grižljajih, je ves trud poplačan.«

Podjetje Hofer je partner projekta tudi letos: »Veseli nas, da že tretje leto zapored lahko podpiramo podprli ekipo zagnanih mladih, ki bodo svoje navdušenje nad kulinaričnim ustvarjanjem delili z obiskovalci po vsej Sloveniji in ustvarjali iz Hoferjevih sestavin. Letošnji FerFud DUEL bo spet malo drugačen, osvežen in celo podvojen. Enako kot pretekla leta pa, kar je za podjetje Hofer zelo pomembno, FerFud ostaja eden tistih projektov, s katerimi pridobimo vsi, tudi tisti, ki so v družbi prikrajšani za prenekatero izkušnjo. Kar je edino fer.«

Fini urbani grižljaji
Fini grižljaji, pripravljeni iz kakovostnih Hoferjevih sestavin, navdušujejo tako z okusom in videzom kot z nenavadnimi imeni. Tako lahko pri ekipi SEDEM poskusite Grižljajado, Mediteranko in Šnitpohe, ekipa KULT316 pa vam bo postregla s KuskusKnofki, Pohančki na plaži in Hrušnusom.

Fer plačilo in dober namen
Fini grižljaji so tudi letos na voljo po fer ceni. Plačati jih je mogoče z objavo na Facebooku ali Twitterju oziroma po fer ceni, ki je enaka prodajni vrednosti sestavin finega grižljaja v trgovini Hofer. Tej ceni lahko obiskovalci dodajo fer znesek po svojih zmožnostih in okusu. Vsi dodatni zneski se bodo sešteli v donacijo otrokom in mladostnikom pod okriljem projekta Botrstvo v Sloveniji, Hofer pa bo znesek donacije izenačil in ga kot dodatno plačilo razdelil med ekipi. Dober namen bo torej podvojen.

Anita Ogulin, predsednica ZPM Ljubljana Moste-Polje, pod okriljem katere poteka projekt Botrstvo v Sloveniji, je FerFud DUEL na pot pospremila z zahvalo:»Hvaležni smo za novo akcijo FerFuda. Najprej zato, ker je posebna in seže med ljudi, pa tudi zato, ker opozarja na družbeno neenakost. Vsakemu obiskovalcu želimo dober tek ob fer in finih grižljajih, hkrati pa se zahvaljujemo za podporo in pomoč otrokom pod okriljem projekta Botrstvo v Sloveniji na poti do uresničitve sanj.«

Obe ekipi bosta za svoje delo sicer prejeli tudi mesečno plačilo ter se potegovali za glavno nagrado, strokovno ekskurzijo v špansko kulinarično metropolo San Sebastian, kjer se bo zmagovalna ekipa pet dni urila v eni najboljših restavracij na svetu – restavraciji Arzak –, ki se ponaša s tremi Michelinovimi zvezdicami. O zmagovalcu bo odločalo več kriterijev, poleg skupne donacije in povprečne cene jedi bodo imele pomembno vlogo tudi ocene jedi, ki jih bodo podajali obiskovalci prek glasovnic na dogodkih.

Prve lokacije
FerFud DUEL vozili bosta vsako zase obiskali različne kraje po Sloveniji, nekajkrat pa se bosta tudi srečali na isti lokaciji. Naslednja priložnost, da srečate ekipo SEDEM, bo že 12. avgusta v soboto popoldne v Mostu na Soči, ekipo KULT316 pa isti dan zvečer v Bovcu. Natančne informacije o tem, kje in kdaj lahko pričakujete fine grižljaje, so na voljo na spletnem mestu www.ferfud.si, aktualno dogajanje pa lahko spremljate tudi prek Facebook profila, Instagrama in Twitterja. Vsi, ki bi ekipi radi povabili v svoj kraj, pa lahko to storite preko obrazca na spletnem mestu.