Medtem ko se večina ljudi poleti odpravi na dopust, ostajajo nekateri, ki so ravno takrat najbolj ''pridni'' – vlomilci in tatovi. Poletje je najugodnejša sezona za vlome v hiše oziroma stanovanja, saj so mnoga dlje časa prazna. Storilci se lahko tako dobro pripravijo in naredijo celo načrt, kako bodo vlomili k vam domov, potem pa še pobrisali sledi. A temu se lahko izognete. Preden odidete na dopust, je smiselno izvesti nekaj ukrepov, s katerimi lahko ustrezno poskrbite za zaščito vašega doma pred vlomilci.

»Vsem, ki svoj dom zapuščajo za daljše obdobje, na primer za več tednov, svetujemo, naj o tem obvestijo svoje sosede ali prijatelje in jih prosijo, naj malce popazijo na njihov dom,« svetuje detektivka in direktorica Detektivsko-varnostne agencije Bernarda Škrabar, ki je v tem poslu že deset let. »Najboljše je, da vaš dom daje vtis, da je nekdo doma. Sosede prosite, naj v času vaše odsotnosti izpraznijo vaš poštni nabiralnik, spremenijo položaj zaves oziroma rolet in morda pred vrati pustijo kakšne čevlje ali kaj podobnega, da se bo zdelo, kot da ste bili vmes doma. Vlomilci namreč veliko raje vstopijo v hišo, za katero so prepričani, da je prazna,« razloži Škrabarjeva.

Dobro je tudi, da na vrtu ali terasi ne puščate predmetov, s katerimi bi si tatovi olajšali delo – lestve, motike, kladiva in podobno orodje raje pospravite. Ne pozabite zapreti vseh oken in zakleniti vseh vrat. Če imate alarmni ali videonadzorni sistem, pred odhodom preverite, ali deluje. »Svoje sosede poprosite, naj nekajkrat na dan malce preverijo, če se okoli vašega doma sprehaja kakšna sumljiva oseba oziroma kdo, ki ga prej še nikoli niso videli. Dober trik za odganjanje nepridipravov so tudi senzorji za zunanjo razsvetljavo, ki v trenutku pozornost usmerijo na osebo, ki se je približala vaši hiši. Včasih že to zadostuje, da se tat ustraši,« pove Bernarda Škrabar, ki v sklopu svoje agencije vodi edini lasten detektivski laboratorij v državi z najsodobnejšo opremo.

Če vas ob prihodu z dopusta vseeno pričakajo odprta ali priprta vrata, nemudoma pokličite policijo in ne vstopajte v svoj dom. »Lahko se zgodi, da je vlomilec še vedno nekje v vaši hiši, hkrati pa lahko tudi uničite morebitne pomembne dokaze, kot so prstni odtisi,« svetuje Škrabarjeva, ki prav vsakemu vseeno priporoča udeležbo njenega izobraževanja o samoobrambi, s katerim se lahko pripravimo na morebitna neprijetna srečanja.