Ljubljana, 20. marec 2020 – Mednarodni svet medicinskih sester (ICN) je svetu poslal pomembno opozorilo: visok delež z virusom COVID-19 okuženih zdravstvenih delavcev v Italiji je dokaz, da mora biti zaščita medicinskih sester in njihovih sodelavcev prednostna naloga številka ena v vsaki državi.

Zdravstveni delavci, ki v boju z virusom COVID-19 tvegajo svoje zdravje, nimajo zadostne zaščitne opreme, ki bi jih varovala. Tako ICN kot Italijansko združenje medicinskih sester (CNAI) opozarjata na strašne posledice, če medicinske sestre in njihovi sodelavci, ki delajo z okuženimi z virusom COVID-19, ne bodo imeli ustrezne zaščitne opreme. Najnovejši podatki kažejo, da zdravstveni delavci predstavljajo 9 odstotkov vseh z virusom COVID-19 okuženih v Italiji. Visoka stopnja okužb med medicinskimi sestrami in drugim zdravstvenim osebjem je resna težava, saj morajo okuženi zaposleni ostati doma vsaj 14 dni, kar še dodatno izčrpava že sicer zelo obremenjeno delovno silo. Celoten ICN-ov poziv preberite tukaj.

Tudi Zbornica – Zveza je skupaj s sindikati s področja zdravstva in socialnega varstva odgovorne v državi pozvala k ustrezni zaščiti izvajalcev zdravstvene in babiške nege ter drugih zdravstvenih delavcev in sodelavcev. Le če bodo zdravstveni delavci ustrezno zaščiteni in zdravi, bodo lahko še naprej igrali ključno vlogo pri skrbi in varovanju zdravja pacientov. Brez zdravih medicinskih sester, tehnikov zdravstvene nege in drugih zdravstvenih delavcev in sodelavcev zdravstvenega sistema enostavno ni in ne bo.

Foto: ICN


Nazaj