Ljubljana, 15. marec 2016 - Andrej Tarfila je zmagovalec druge slovenske nacionalne nagrade tekmovanja Sony World Photography Awards. Prvo mesto med slovenskimi fotografi mu je prinesla fotografija z naslovom »Cerkev na poljih Sorškega polja«, s katero se je uvrstil tudi v ožji izbor na največjem fotografskem natečaju na svetu Sony World Photography Awards v kategoriji »Open travel«. Drugo oziroma tretje mesto v Sloveniji sta osvojila Anja Matko in Edvard - Badri Storman.

Nacionalna nagrada, ki v Sloveniji pod okriljem Sony World Photography Award poteka že drugo leto, je v letošnjem letu vključevala 876 prijavljenih fotografij, ki so jih ljubiteljski in amaterski fotografi posneli v letu 2015.

Tarfila je ob zmagi dejal: »Dosežek civilizacije, tako robusten, na raznobarvnih zaplatah polj, a hkrati tako mističen, ovit z meglicami zgodnjega jutra. Za nameček pa še cerkvica sv. Uršule v Srednjih Bitnjah, ki je prizoru dodala še dodatno težo. Nalašč sem na fotografiji pustil vse elemente in jih tako prepletel in povezal v celoto, ki odslikava tradicijo, napredek, naravo in duhovnost… Sorško polje mi je ponudilo brezčasen prizor, ki sem ga kot fotograf hvaležno ujel v objektiv. Nacionalna nagrada potrjuje dosedanje delo in pomeni veliko priznanje izbrani fotografski poti. Še posebej sem navdušen, da sem poleg uvrstitve v najožji izbor na svetovni ravni izbran še kot zmagovalec na nacionalni ravni.«

Ali bo Andrej Tarfila zmago dosegel tudi v svetovnem merilu, in sicer v okviru tekmovanja »Open, kategorije Travel«, bo znano 29. marca 2016, ko bodo v Londonu razglasili zmagovalce vseh tekmovanj letošnjega svetovnega natečaja Sony World Photography Awards. V kategoriji »Open travel«, kjer konkurira Tarfila, je prijavljenih več kot 95.000 fotografij iz vsega sveta, njegova fotografija pa je bila izbrana izmed več kot 230 tisoč prijavljenih fotografij.

Slavnostno predajo in obeležitev izjemnega priznanja bomo v čast nacionalne nagrade obeležili 29. marca 2016 v Ljubljani.

Danes so v okviru Sony World Photography Awards razglasili vseh 60 zmagovalcev. Zmagovalne fotografije si lahko ogledate na: www.worldphoto.org. Zmagovalne fotografije bodo postavili ob bok izjemnim fotografijam profesionalnih fotografov iz vsega sveta kot del razstave Sony World Photography Awards, ki bo na ogled v Londonu (Somerset House) od 22. aprila do 8. maja 2016.

Sony World Photography Awards vsako leto razglasi najboljše fotografije prejšnjega leta. Fotografi, tako ljubiteljski kot profesionalni, se lahko prijavijo v štiri razlučna tekmovanja znotraj SWPA:Professional; Open; Youth in Student. Več informacij

Skupaj je bilo na Sony World Photography Awards 2016 prijavljenih 230.103 fotografij, pri čemer jih je bilo v kategorijo Professional prijavljenih 127.098, v kategorijo Open 95.541 in kategorijo Youth 7.464. V letu 2015 je bilo prijavljenih 173.444 fotografij. Skupno število vseh prijavljenih fotografij od pričetka tekmovanja v letu 2007: 1.097.012

V ožji izbor uvrščene fotografije so na voljo na: press.worldphoto.org

Foto: Andrej Tarfila (na fotografiji), 1. mesto, Slovenia National Award, 2016 Sony World Photography Awards