Ljubljana, 3. februar 2023 - Ste kdaj pomislili, kakšna bi bila ljubezen brez osebe, ki jo imate najraje? Ali pa jutro brez kave? Prvi zmenek brez metuljčkov v trebuhu? Ljubezen je kot darilo! Na Ceneje.si  (del skupine Heureka) smo med našimi uporabniki platforme za primerjalno spletno nakupovanje izvedli anketo pred prihajajočim praznikom zaljubljenih. Ali Slovenci praznujejo valentinovo? Koga (če sploh) bodo letos obdarovali na ta dan? Kaj si naši uporabniki želijo prejeti na valentinovo in koliko denarja so pripravljeni nameniti za obdarovanje? Odgovore smo za vas zbrali v nadaljevanju …

Kako priljubljen je dejansko 14. februar, god svetega Valentina?
Kar polovica (51 %) Slovencev trdi, da ne praznuje valentinovega, 33 % vprašanih je praznik zaljubljencev vzelo za svojega, medtem, ko se pozornostim in obdarovanju občasno posveti tudi 17 % slovenskih potrošnikov. Večina vprašanih, ki tudi sicer praznuje valentinovo, bo to storilo tudi letos, takih je kar 83 %. 

Letos več daril zase in za naše štirinožne prijatelje? 
Dan zaljubljencev si večina predstavlja kot praznik zaljubljencev, torej poseben dan, na katerega obeležujemo ljubezen s svojim partnerjem. Večina jih bo praznovala valentinovo s svojo ženo ali punco, možem ali fantom (44 %). 7 % pa bo ta dan preživelo in praznovalo s svojim prijateljem, 3 % s svojim kužkom, in skoraj 3 % vprašanih - s svojim mačkom. Podobni so tudi odgovori na vprašanje - koga boste obdarovali. Zanimivo je tudi dejstvo, da bodo skoraj 4 % vprašanih - obdarovali samega sebe! Izbira obdarovancev sovpada tudi z odgovori na vprašanje - koga imate najraje? 59 % vprašanih je namreč odgovorilo - svojega partnerja, 18 % - samega sebe, 6 % - svojega kužka, 5 % - prijatelja, 3 % pa so odgovorili, da imajo najraje svojo mačko.

Kaj si želimo za valentinovo?
Denar seveda ne more kupiti ljubezni … a če bi jo lahko? Kaj mislite, kaj si želijo na praznik zaljubljencev prejeti anketiranci ankete Ceneje.si (del skupine Heureka)?

34 % vprašanih bo najbolj razveselilo - cvetje. Skoraj 17 % si želi prejeti parfum, 6 % si predstavlja uro kot popolno valentinovo darilo, 7 % pa bi se razveselilo že bonbonov. 31 % vprašanih si želi, da bi jih njihov partner v čast njuni ljubezni 14. februarja odpeljal na romantično večerjo, 6 % pa bi se jih razveselilo kosa nakita in 7 % - spodnjega perila.

Kako pa je z denarjem pri zaljubljencih?
Kar 32 % anketirancev bo za letošnja valentinova darila namenilo med 20 in 40 evrov. Skoraj 30 % jih bo poiskalo nekaj cenovno ugodnejšega, za kar bodo porabili največ 20 evrov. 26 % jih bo svojim ljubljenim namenilo darila, ki bodo vredna med 40 in 100 evri. 5 % jih bo zapravilo med 100 in 200 evri, več kot 200 evrov pa kar - 6 % vseh vprašanih! 

Od 25. januarja do 14. februarja bo v slogu valentinovega na Facebook in Instagram profilih Ceneje.si (in celotne skupine Heureka) potekala nagradna igra, v kateri bodo uporabniki skušali dopolniti glavni slogan “Ljubezen brez tebe je kot …”. Najboljši predlogi bodo objavljeni, tekmovalci pa se bodo potegovali za nagrade, ki bodo lahko hkrati lepa pozornost za valentinovo. Ljubezen brez tebe je - kot valentinovo brez darila?

www.ceneje.si