Pred enim letom, 24. februarja okoli 5. ure zjutraj po kijevskem času (4.00 po srednjeevropskem času), so prve ruske rakete padle na ukrajinsko zemljo, kar je označilo začetek največjega in najbolj krvavega vojaškega napada v Evropi po 2. svetovni vojni. Zaradi neizzvane ruske agresije je izgubilo domove na milijone Ukrajincev – okoli 150.000 stanovanjskih zgradb je bilo poškodovanih ali popolnoma uničenih, več kot 8 milijonov Ukrajincev pa je pred vojno zbežalo v druge države.

Eno leto pozneje smo prosili ChatGPT, jezikovni generator umetne inteligence, da napiše čustveno in navdihujoče pismo podpore ukrajinskemu ljudstvu. Tehnologije strojnega učenja namreč hitro napredujejo, kar je nedavno sprožilo globalni pogovor o tem, ali bo umetna inteligenca v bližnji prihodnosti nadomestila ljudi. Toda v Truhomi verjamemo, da umetna inteligenca nikoli ne bo zmogla nadomestiti srčnosti in nuditi neposredno pomoč drugim ljudem. Zato vas na dan, ko obeležujemo 1. obletnico vojne v Ukrajini, pozivamo, da pokažete srce in darujete za pomoč ukrajinskim družinam, ki vašo podporo zdaj potrebujejo bolj kot kdaj koli prej.

Donirate lahko poljubni znesek, mi pa bomo zagotovili popolno transparentnost, da bo 100 % vašega zneska dostavljeno kot humanitarna pomoč tistim v stiski – doslej je Truhomi od začetka vojne uspelo zbrati več kot 1500 paketov pomoči, kar je več kot 18 ton hrane in drugih potrebščin.

#AIartNotHumanWar #ChatGPT #ArtificialIntelligence #AIchatbot #OpenAI #Ukraine