Čez natanko teden dni odpiramo bienale tekstilne umetnosti BIEN 2023! Bienale tekstilne umetnosti BIEN 2023 povezuje štiri slovenska mesta, Kranj, Škofjo Loko, Jesenice in Novo Gorico. Letošnja osrednja tema umetniškega dogodka je “sonce”. Mit, legenda, sveto. Tisto, ki ustvarja senco. Ključen element našega propada in preživetja. Energija in vir. Razlog za druženje, srečanje, skupnostno ustvarjanje s tekstilom. BIEN predstavlja čez 100 umetnic, umetnikov in kolektivov, študentskih produkcij in sodelujočih na BIEN simpoziju. 

Umetniški projekti prihajajo iz celega sveta - od Japonske do Čila, od evropskega severa do Zagreba, predstavljajo se v galerijski prostorih, na javnih površinah, celo v podzemlju (v rovih pod starim Kranjem). Med projekti je 29 študentskih produkcij petih partnerskih fakultet bienala BIEN, ki dokazujejo, da tematika letošnje edicije še kako zanimiva za mlad umetniški izraz, pa tudi medij, v katerem ustvarjajo, torej tekstil, ni le del tradicije rokodelskih tehnik, temveč je živ in išče nove izrazne možnosti. V tem tednu so na umetniških rezidencah v Kranju: španski umetniški dvojec Twee Muizen, britanski umetnik Paolo Puck, študentski četverec iz zagrebške in beograjske fakultete, v Škofji Loki pa finska umetnica Kaarina Kellomäki. Poskrbeli smo, da bodo spremljevalni dogodki pestri in primerni za široko publiko - od malčkov do starejših odraslih, od delavnic do predstav, od programa za strokovno javnost do izobraževalnih vsebin za vse, ki se s tekstilno umetnostjo ne srečujejo pogosto. 

Odprtje bienala BIEN 2023 v Kranju 
sreda, 31. 5., ob 18.00 / Layerjeva hiša, Kranj
V A B I M O vas tudi na vodstvo po razstavah za umetnike, partnerje in novinarje, ki bo potekalo v torek, 30. 5., ob 10.00 / zbirno mesto pred vhodom v Mestno knjižnico Kranj

Organizator bienala je Zavod Carnica iz Kranja, soorganizatorici pa Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani in Fakulteta za dizajn, samostojni visokošolski zavod. Bienale ali projekte bienala sofinancirajo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna Občina Kranj, Občina Jesenice, Javni zavod GO! 2025 - Evropska prestolnica kulture, Nova Gorica, Evropska Unija, Goethe Institute, Univerza v Ljubljani, Veleposlaništvo Finske, Veleposlaništvo Švedske, Zavarovalnica Triglav.