Med 6. in 9. junijem bo Slovenijo skupaj z družinami obiskalo sedem ambasadorjev delavnic Talleres Cienlee iz mesta Quintenar de la Orden v Španiji. Patricia, Ana, Fatima, Reyes, Candela, Ivan in Felipe, ki so stari od 9 do 12 let, so v lanskem šolskem letu obiskovali delavnice Cienlee ter prebirali španske prevode del slovenskih avtorjev, ki so izšli pri založbi Malinc. V lanskem letu so ambasadorji brali Groznovilco v Hudi hosti Jane Bauer, po branju pa so pripravili raznorazna gradiva, delavnice ter predstavitve za svoje sošolce in vrstnike. Vsebino knjige so povezovali tudi s Slovenijo, pri delu pa jih je usmerjala vodja delavnic Talleres Cienlee Jacqueline Oliver, ki kot koordinatorica delavnic pri svojem delu združuje branje, pisanje in čustva.

Za svoje delo so ambasadorji ob svetovnem dnevu knjige prejeli medalje in posebna priznanja, kot posebno nagrado pa je njih in njihove družine založba Malinc povabila tudi na obisk Slovenije. V času obiska si bo skupina ambasadorjev s starši in spremljevalci ogledala Medvode in druge slovenske kraje, spoznali pa bodo tudi slovenske avtorje, ki so jih prebirali, ter svoje slovenske vrstnike. Ogledali si bodo tudi smledniški grad, s šolarji iz OŠ Preske po Medvodah iskali skriti zaklad ter se učnecem OŠ Medvode pridružili pri pouku na prostem. Prav tako bodo obiskali Ljubljano, kjer se jim bo pridružil pisatelj Peter Svetina, Škofjo Loko, kjer se je rodil nogometaš kluba Atlético de Madrid Jan Oblak, Bled, kjer jih bo pričakala pisateljica Klarisa Jovanović, ter slovensko obalo, kjer jih bosta pozdravila ilustratorja Francisco Tomsich in Štefan Turk.

Na zaključni prireditvi letošnjega razpisa, ki bo 3. junija 2023 v mestni knjižnici v kraju Quintanar de la Orden, kjer bodo razglasili najbolj izvirne izdelke letošnjega literarnega razpisa, ko sta bila v središču besedili Los sabios hipopótamos (Modrost nilskih konjev) Petra Svetine in Nikolai el gimnasta y un ladrón muy plasta (Telovadec Nikolaj prežene tolovaja), bo ambasadorje, ki so letos navduševali okoli 1000 otrok med 1. in 6. razredom iz vseh šol v kraju Quintanar de la Orden, pozdravil tudi slovenski veleposlanik Robert Krmelj. O dejavnostih in obisku ambasadorjev je poročal portal Sloveniacast, ki bo ambasadorjem ob povratku posvetil posebno epizodo podcasta, v kateri bodo delili svoje vtise. 

Sodelovanje z delavnicami Cienlee
Delavnice Cienlee že več kot osem let potekajo v mestni knjižnici »Leer y Soñar« v španskem mestu Quintanar de la Orden v pokrajini Toledo in so namenjene otrokom med 4. in 18. letom. Sodelovanje z založbo Malinc se je začelo pred dvema letoma, lani junija pa sta jih v Španiji obiskala Peter Svetina in urednica založbe Malinc Barbara Pregelj. Udeleženci delavnic so brali in tudi letos berejo naslednja dela slovenskih avtorjev v španskih prevodih:
- Peter Svetina, Damijan Stepančič: El anillo mágico (Čudežni prstan), prevedli Barbara Pregelj in Gemma Santiago Alonso,
- Peter Svetina, Francisco Tomsich: Los sabios hipopótamos (Modrost nilskih konjev), prevedli Florencia Ferre in Barbara Vuga,
- Jana Bauer, Caroline Thaw: El haditerrible en el Bosque Furioso (Groznovilca v Hudi hosti), prevedli Barbara Pregelj in Gemma Santiago Alonso,
- Jana Bauer, Caroline Thaw: El haditerrible y el invierno salvaje (Groznovilca in huda zima), prevedla Barbara Pregelj in Antonio Preciado Bernal,
- Klarisa Jovanović, Štefan Turk: Nikolai el gimnasta y un ladrón muy plasta (Telovadec Nikolaj prežene tolovaja), prevedla Juan Kruz Igerabide in Barbara Pregelj.

Pomen branja in pisanja pri vzgoji in izobraževanju
Pomen delavnic branja in pisanja za otroke in mladostnike je Jacqueline Oliver izpostavila tudi v lanskem prispevku za simpozij o literarnih posrednikih. Obisk ambasadorjev Cienlee je del projekta Landscapes of Bibliodiversity, ki ga sofinancira Evropska Unija. Obisk podpirajo tudi Javna agencija za knjigo RS, Ministrstvo za kulturo RS in občina Medvode.