Spoštovani in spoštovane, napovedujemo prvo slovensko uprizoritev igre Gibanje mladega srbskega dramatika Dimitrija Kokanova v režiji Juša Zidarja. Dramsko besedilo s podnaslovom Tehnologija in koreografija strahu spregovori o stanju strahu sodobnega posameznika v poznem kapitalizmu, ki je čas nenehnih kriz. Gibanje je bilo leta 2020 nagrajeno s Sterijevo nagrado za najboljše sodobno dramsko besedilo v Srbiji.

V prvi slovenski uprizoritvi, ki jo SNG Drama Ljubljana pripravlja v okviru repertoarja Male Drame 2022/23 in v koprodukcijskem sodelovanju s Cukrarno, igrajo Polona Juh, Nejc Cijan Garlatti in Benjamin Krnetić. Premiera bo v petek, 23. decembra, ob 20.00 v Cukrarni. Gibanje Dimitrija Kokanova odpira pogled v globino osiromašene človeške duše, utesnjene v kalupe sodobne meščanske – krščanske – kapitalistične zahodne družbene konvencije. Skozi intimno iskanje posameznikove identitete in posthumanistično perspektivo preizprašuje polje svobode in avtonomije znotraj navidez liberalne demokratične družbe.

V sezoni 2022/23  bodo ponovitve na sporedu 27., 28., 29. ter 30. decembra ob 20.00 in 3., 4., 5., 6., 7., 13., 14. ter 16. januarja 2023 ob 20.00 v Cukrarni. Predstavi, ki jo bomo odigrali 5. januarja, bo sledil še pogovor z ustvarjalci Gibanja v okviru Abonmaja Mala Drama Plus.

Rezervacije in nakup vstopnic: blagajna@drama.si, drama.kupikarto.si.

Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana