Slovenska inženirska zveza (SIZ), Hrvatski inženjerski savez (HIS) in Istarska županija, ob podpori štirih občin slovenske Istre (Mestna občina Koper, Občina Izola, Občina Piran in Občina Ankaran) 18. in 19. marca 2024 v počastitev dneva voda organizirajo prvo konferenco na temo podnebnih sprememb in oskrbe s pitno vodo na območju Istre, ki bo v hotelu Park Plaza Histria v Pulju.

Cilj konference je javnost in ključne deležnike opozoriti na vse bolj izrazit vpliv podnebnih sprememb na oskrbo z vodo v Istri in skozi razpravo strokovne javnosti ponuditi konstruktivne rešitve, ki bi jih lahko implementirali tudi v slovenski Istri ter tako rešili več desetletno težavo oskrbe s pitno vodo. Dejstvo namreč je, da se hrvaški del Istre uspešno sooča z reševanjem problematike zagotavljanja pitne vode, medtem ko v slovenski Istri vodni vir Rižana ne zadošča povsem potrebam po pitni vodi v regiji in je tako oskrba s pitno vodo že dolga leta odvisna predvsem od uvoza vode iz drugih vodooskrbnih sistemov izven regije.

Na konferenci bodo sodelovali strokovnjaki iz različnih organizacij, institucij in strokovnih društev. V sklopu programa je predviden tudi ogled akumulacije Butoniga kot glavnega vodnega vira v hrvaški Istri in novinarska konferenca. Cilj konference je tako med strokovno javnostjo, kot tudi med prebivalci in odločevalci osvetliti možne rešitve in začrtati pot za implementacijo najboljših rešitev v prakso. Medijski pokrovitelji dogodka so medijska hiša Delo, časopis in spletni portal Obalaplus, Primorske novice, Radio Koper in TV Koper-Capodistria.

Več informacij na: https://vode-istre.eu/

Foto: Dmitry Naumov - stock.adobe.com