Literarna pobuda, evropski projekt Poets of Today – Voices of Tomorrow. Izbranih je 10 slovenskih pesnikov in pesnic, ki bodo ljubezen do poezije širili po slovenskih srednjih šolah.

Pesniki sodobnosti – glasovi prihodnosti
Izbranih je 10 slovenskih pesnikov in pesnic, ki bodo ljubezen do poezije širili po slovenskih srednjih šolah. K širjenju poezije v šolah se je zavezalo 5 držav: Slovenija, Finska, Srbija, Madžarska in Poljska.

Pionirski dom – Center za kulturo mladih sodeluje v dveletnem projektu, s katerim želi pesništvo in sodobne pesnike približati šolarjem ter profesorjem in tako vzgajati občinstvo. Mednarodni evropski projekt, ki povezuje institucije iz Madžarske, Finske, Srbije, Poljske in Slovenije je podprt s strani programa Ustvarjalna Evrope. 28. in 29. januarja bo v Pionirskem domu na sporedu delavnica, na kateri bodo izkušeni pedagogi Pionirskega doma predajali svoje znanje in izkušnje 10 slovenskim pesnikom in pesnicam, ki so bili izbrani na javnem pozivu.

Branje poezije v srednješolskem obdobju drastično upade, posledično pa se populacija, ki kupuje poezijo in obiskuje pesniške literarne dogodke, opazno stara. »V Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih smo se tega problema prvič zavedali ob organizaciji literarnih delavnic. Profesorji so nam zaupali, da nimajo ustreznih orodji, da bi dijake in dijakinje spodbujali k branju poezije, v učnih načrtih ni prostora za sodobne pesnike in pesnice. Odločili smo se, da to spremenimo.« opiše ozadje projekta Poets of Today - Voices of Tomorrow, projektna vodja Bjanka Kršmanc.

V VSAKI DRŽAVI SE BO 10 PESNIKOV PODALO V SREDNJE ŠOLE
V Pionirskem domu so prepričani, da so pesniki zelo pomembni za kritično mišljenje novih generacij in lahko v javno življenje vnesejo ideje in poglede, ki so pogosto izključeni. V njih se skriva ogromen potencial, ki lahko izobraževalno okolje, ki je sicer zelo togo, potegne iz cone udobja. Po besedah pesnice, urednice, kritičarke in dramaturginje Anje Zag Golob, idejne vodje projekta, so se odločili, da v razrede različnih srednjih in strokovnih šol ter gimnazij povabijo pesnika ali pesnico, ki predstavi poezijo in s tem pomembno prispeva k promociji pesništva. »Dijaki in dijakinje bodo imeli možnost, da človeka, ki piše poezijo, spoznajo v živo, z njim govorijo, poslušajo neposredno branje njegove ali njene poezije, jih vprašajo vse kar jih zanima, debatirajo o klasikih, predvsem pa lahko pesnik ali pesnica v razred prinese strast do poezije, do njenega branja in pisanja.« V vsaki partnerski državi projekta so objavili javni poziv, s katerim bodo zbrali 10 pesnikov, ki se bodo v času trajanja projekta podali v srednje šole.

IZBRANIH JE 10 SLOVENSKIH PESNIKOV IN PESNIC, KI BODO LJUBEZEN DO POEZIJE ŠIRILI PO SLOVENSKIH SREDNJIH ŠOLAH
V Pionirskem domu so izbrali 10 pesnikov in pesnic, ki se bodo 2 leti skupaj s profesorji in profesoricami različnih srednjih šol pripravljali na vstop v šolski sistem. Vsebinska vodja projekta Nika Kovač dodaja: »Kriterije za izbor pesnikov, ki sodelujejo v projektu, smo postavili zelo visoko. Pogoj za sprejem v izobraževanje je bila izdaja vsaj dveh zbirk poezije ali izdaja zbirke poezije in literarna nagrada s samega področja. Presenečeni smo bili nad visokim številom prijav.« Strokovna komisija v sestavi urednika in kritika dr. Aljoše Harlamova, Anje Zag Golob in Nike Kovač je izbrala pesnike, ki bodo sodelovali v projektu. To so: Ana Svetel, Denis Škofič, Dejan Koban, Veronika Dintinjana, Stranka Hrastelj, Tina Kozin, Barbara Korun, Katarina Gomboc Čeh, Pino Pograjc in Lidija Dimkovska.

PIONIRSKI DOM V PRIHODNJIH MESECIH PRIPRAVLJA ŠE IZOBRAŽEVANJE ZA PROFESORJE IN PROFESORICE TER LITERARNI SPREHOD PO MESTU
Pionirski dom v okviru projekta Poets of Today – Voices of Tomorrow pripravlja številne aktivnosti, ki bodo v prihodnjih mesecih krepile vlogo poezije v naši družbi. V poletje bodo vstopili z organizacijo literarnega sprehoda po mestu, organizacijo delavnic za profesorice in profesorice in pripravami na dogodke na knjižnem sejmu v Frankfurtu. »Ljubljana je mesto literature. Veseli nas, da je  Pionirski dom pobudnik in nosilec tako pomembnega projekta, s katerim izobražuje šolajočo se mladino in profesorje. Naši pedagogi imajo resnično mnogo izjemnih izkušenj na področju dela z otroki in mladostniki, ukvarjamo se tudi z teambuildingi in izobraževanji za profesorje, in zato bomo pesnike in pesnice opremili z neprecenljivi veščinami in znanji za suveren vstop in nastop v srednjih šolah. Poezija je velikokrat napačno predana mladim, zato je gostovanje pesnikov še toliko bolj pomembno, saj mladim predstavijo svoje delo in svoj pogled, predvsem pa jih spodbudijo k domišljijskemu razmišljanju in lastni interpretaciji dela, ki sta še kako pomembna pri razvoju in vzgoji otroka. « zaključi Barbara Murn Vrviščar, direktorica Pionirskega doma.

Več informacij na pionirski-dom.si