Nakup novega TV sprejemnika nikakor ni enostavna naloga. Ko ste se že navadili na vašega najboljšega prijatelja v dnevni sobi, ki vam krajša večere in deževne popoldneve, se naenkrat znajdete pred novo dilemo, kupiti njegovega naslednika. A naloga nikakor ni tako komplicirana, kot se zdi na prvi pogled, le vedeti morate, kaj iščete in predvsem, kaj si želite. 

Poskrbite za ustrezen prostor, kamor boste namestili TV

Preden se odločite za nakup novega TV sprejemnika, najprej preverite, kakšen prostor imate na razpolago. Mesto, kjer bo v prihodnje namreč domoval vaš novi TV, bo namreč zasedeno za daljše časovno obdobje, prav zato je pomembno, da napravi namenite ustrezno mesto in dovolj prostora. Priporočljivo je, da TV sprejemnik namestite ob steno, oziroma da sprejemnik ne stoji sredi prostora. Poleg večine naprav tako že ob nakupu prejmete nosilce, s katerimi lahko TV sprejemnik namestite na steno. Priporočljivo pa je tudi, da med sprejemnikom in denimo naslanjačem, v katerem radi posedate ob gledanju televizije, ohranite ustrezno razdaljo. 

Diagonala šteje? Pa še kako!

Ena od ključnih lastnosti, ki v veliko primerih odtehta pri izbiri novega TV sprejemnika, je namreč dolžina diagonale. Ta se največkrat meri v centimetrih ali palcih, in sicer 1 centimeter znaša 2,54 palca. V primeru, da načrtujete doma pravi mali domač kino, pa je dolžina diagonale nadvse uporaben podatek tudi za to, da boste gledalcem omogočili ustrezne pogoje ob gledanju filma. Svarilo, da televizije ne smemo gledati preblizu, namreč nikakor ni odveč. Nasploh velja, da naj bi med TV sprejemnikom in gledalcem zagotovili razdaljo, ki meri vsaj dvakratnik diagonale. V primeru, da torej diagonala vašega televizorja znaša približno meter, morajo biti gledalci od sprejemnika oddaljeni vsaj dva metra. Prav tako je priporočljivo, da naj bo televizor postavljen v višini oči, da bo užitek ob gledanju kar najbolj optimalen. 

LED TV sprejemnik za optimalno izkušnjo

Preden se odločite za nakup novega televizorja, pa se seveda vprašajte, kako pogosto posedate pred malimi zasloni in predvsem, kakšne vsebine si radi ogledate. V ponudbi na tržišču so namreč različni modeli, ki jih odlikujejo različne tehnološke specifikacije. Med najpomembnejšimi je osvetlitev slike. Podatek sam po sebi resda ni zgovoren, a gre za jasnost barv, v katerih lahko uživate med gledanjem. Kakovost je najbolj očitna pri temnejših barvah in odtenkih črne, ki postanejo na manj zmogljivih televizorjih sive barve. Med najbolj priljubljenimi TV sprejemniki so tako LED televizorji, ki jih odlikuje osvetlitev z LED diodami. Značilno za to vrsto TV sprejemnikov so značilne jasne in živahne barve na sliki, hkrati pa visoka varčnost. Obenem se lahko odločite tudi za naprednejšo verzijo pametni LED TV sprejemnik, ki omogoča predvajanje različnih medijev, hkrati pa se popolnoma prilagodi vašim osebnim željam glede ogleda vsebin.

Poleg velikosti in osvetlitve pa bodite pri nakupu pozorni tudi na samo ločljivost zaslona. Ta se izraža v pikslih, sicer pa naj bi veljalo, da večja kot je diagonala, večja naj bi bila ločljivost slike, običajno pa je temu primerna tudi cena. Večina televizorjev omogoča kakovostno izkušnjo ob gledanju, nadvse priporočljivo pa je izbrati Full HD ali pa HD televizor.