Gre za krstno uprizoritev igre Gospa Dalloway, ki jo je po naročilu SNG Drama Ljubljana napisal nagrajeni hrvaški dramatik in pisatelj Tomislav Zajec. Dramo, ki je nastala po istoimenskem romanu Virginie Woolf, je režiral Peter Petkovšek. V krstni uprizoritvi, ki bo premiero doživela v petek, 10. marca, ob 20.00 v Mali Drami, igrajo Maša Derganc, Saša Tabaković, Uroš Fürst, Saša Mihelčič, Vojko Zidar, Gorazd Logar, Iva Babić in Saša Pavlin Stošić. 

Pisala sem o njej, da bi jo ubila, res je. Kot predstavnico sistema, kot tisto, ki se ne bori, ki odneha. Toda tisoče mladih mož je moralo umreti, da bi šlo življenje naprej. In komu je to mar, povej mi. Rada bi videla, da nekomu je in da ni vse zaman. Tako da ne bi bilo treba, da sem v prihodnje jaz tista, ki prenaša sporočilo življenja naprej. (Tomislav Zajec Gospa Dalloway)

Roman Gospa Dalloway je eno tistih literarnih del, ki so napovedala novo dobo evropskega romana. Napisan leta 1925 izrisuje senzibilnost modernega človeka in krizo zahodne civilizacije. Virginia Woolf v njem opisuje velemestni dan pet let po koncu prve svetovne vojne, ki je v temelju zaznamovala tako njo samo kot njene literarne osebe. (...) Tomislav Zajec v svoji Gospe Dalloway raziskuje globino posameznih povedi ter prek njih vstopa v dramske like, situacije in čas. Njegova dramska priredba bo spregovorila o kontradikcijah takratnega kot tudi našega časa, neuresničenih hrepenenjih in večnih iskanjih smisla. (Eva Kraševec, dramaturginja uprizoritve)

Skozi poetični jezik Tomislava Zajca postavljamo na oder – ob vsem brenčanju, zvonjenju, prskanju, hohotanju, migotanju, lesketanju in nenehnem stremljenju sveta okoli nas – Virginijino in Clarissino ogledalo, v katerem skupaj z njima ugotavljamo, da je »zelo zelo nevarno živeti, pa čeprav za en dan« … (Peter Petkovšek, režiser uprizoritve)

www.drama.si

Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana