Zveza kulturnih društev Ljubljana bo letos že petnajstič podelila priznanja ljubiteljskim kulturnim društvom ter posameznicam in posameznikom za njihove izjemne dosežke in zasluge pri umetniškem vodenju, organiziranju in spodbujanju ter podpiranju kulturnega dela v Mestni občini Ljubljana. Podelitev priznanj bo potekala v četrtek, 23. 5. 2024, ob 19. uri, v Galeriji Družina, v Ljubljani.

Zveza kulturnih društev Ljubljana bo letos podelila osem priznanj. Nagrajenci poleg plakete prejmejo tudi kipec Ljubljanskega piskača. (Ljubljanski piskači so bili mestni piskači in goslači, ki so v Ljubljani delovali od leta 1544. Na lesenem podestu, ki je bil speljan okoli Stolpa piskačev na ljubljanskem gradu, so vsak dan ob 11. uri zatrobili na tri pozavne in en kornet in s tem naznanjali meščanom, da se bliža 12. ura; t.j. ura kosila. Piskali so tudi ob oznanilu raznih slavij ali kot naznanilo pomembnih gostov pri predstavnikih takratnih ljubljanskih oblasti. Kdaj je ta navada zamrla ni znano, viri pa jo omenjajo še v 17. stoletju. (vir: www.ljubljanskigrad.si))

Letošnji nagrajenci so: (Obrazložitve nagrajencev se nahajajo v priponki)

ZLATO PRIZNANJE
- Damijan Močnik za izjemen prispevek pri razvoju zborovske dejavnosti na področju Ljubljane in širše, številne umetniške dosežke in nagrade ter osupljiv skladateljski opus.
- Srečko Kermavner za dolgoletno požrtvovalno udejstvovanje v Šentjakobskem gledališču in bravurozen igralski opus.

SREBRNO PRIZNANJE
- Bojan Kapelj za dolgoletno, 60-letno, predano delo pri ustvarjanju primernih organizacijskih pogojev pri razvoju društva Šentjakobsko gledališče ter izjemen igralski opus.
- Janez Vlaj za dolgoletno uspešno in predano delo na področju gledališke dejavnosti, kjer je s svojim talentom in igralsko dovršenostjo pustil neizbrisen pečat.
- Marko Skok za dolgoletno uspešno in predano delo na področju gledališke in literarne produkcije v okviru Šentjakobskega gledališča Ljubljana

BRONASTO PRIZNANJE
Breda Kapelj za dolgoletno in predano udejstvovanje v Ženskem pevskem zboru Barje in pomemben doprinos k ustvarjanju primernih organizacijskih in materialnih pogojev ter medčloveških odnosov v Kulturno prosvetnem društvu Barje.

ČASTNO PRIZNANJE
Jurij Božič za dolgoletno, predano, strokovno in moralno spodbujanje in udejstvovanje v ljubiteljski kulturi v Črnučah.

LISTINA ZKDL
Godba ljubljanskih veteranov ob 20- letnici delovanja. V tem obdobju je Godba ljubljanskih veteranov s koncerti prispevala pomemben delež pri seniorskem gibanju v godbeništvu, z vrhunskimi izvedbami svoje programske zvrsti pa si je prislužila laskave ocene glasbenih kritikov doma in na tujem.

Več informacij: www.zkdl.si


Prenesi