Mestna galerija Nova Gorica letos že petnajsto leto zapored gosti mednarodni festival medijskih umetnosti – Pixxelpoint. V času svojega delo­vanja se je festival uveljavil kot eden najpomembnejših festivalov medijske umetnosti v slovenskem prostoru in si obenem iz­oblikoval ugled tudi v mednarodnem okolju.

PIXXELPOINT 2014 - 15. mednarodni festival medijskih umetnosti
NEUMETNOST / NON-ART
5.–12. december 2014
Nova Gorica – Gorica
Festival organizira: Kulturni dom Nova Gorica
Kurator: Igor Štromajer
Vodja projekta: Pavla Jarc
Koordinator projekta: Mateja Poljšak Furlan
Tehnični vodja: Tadej Hrovat
Partnerji:     
- Društvo Lucide, Gorica
- Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici

Od svojih začetkov leta 2000 se je dogajanje vzporedno z razvojem računalništva in sodobne informacijske tehnologije razvilo v pravo manife­stacijo sodobnih medijskih ume­tnosti, ki vzpodbujajo ustvarjalno delo z različnimi novimi tehnologijami. Na festivalu se lokalni in širši javnosti predstavlja ključna dogajanja v polju novejše medijske tehnologije, raznolike, nenehno razvijajoče in spreminjajoče se umetniške prakse, spodbuja komunikacijo ter kritičen diskurz na področju intermedijskih umetnosti, ki že same po sebi delujejo globalno in nam vedno znova odpirajo nove poglede, nove (virtualne) svetove.

Letošnjo temo NEUMETNOST / NON-ART je razpisal kurator, umetnik Igor Štromajer. Na festivalu bo sodelovalo 48 umetnikov oz. umetniških skupin, ki se bodo s svojimi projekti, delavnicami, predavanji in performansi predstavili na več lokacijah v Novi Gorici in Gorici.

O MEDNARODNEM FESTIVALU MEDIJSKIH UMETNOSTI
Nova Gorica in Gorica bosta od 5. do 12. decembra ponovno v znamenju Pixxelpointa, ki že 15. leto zapored poskuša predstavljati različne aspekte t.i. medijskih umetnosti. Prvotni namen festivala, ki si je za cilj zadal približati informacijske tehnologije širšemu občinstvu in obenem seznaniti predvsem mlajše generacije z drugačnimi možnostmi uporabe novih medijev, je daleč presegel svoje okvire. Predvsem v zadnjih nekaj letih se je festival pogumno lotil zahtevnega predstavljanja vrhunskih medijskih umetnikov, ki s svojimi deli premikajo meje in razumevanje vloge medijskih umetnosti, zaradi česar se Nova Gorica že umešča na svetovni zemljevid najsodobnejšega dogajanja na tem dinamičnem, vedno svežem in vznemirljivem, a zahtevnem umetnostnem področju.

V zadnjih osmih letih razvijamo festival tudi kot čezmejni projekt, zato smo k sodelovanju povabili društvo Lucide iz Gorice. Festival tako ob svoji globalni vlogi hkrati vzpodbuja umetniško in teoretsko ustvarjalnost tudi na obmejnem območju ter razvija čezmejno sodelovanje na inventivnem polju medijske umetnosti, ki že sama po sebi ne pozna meja. Tudi na Visoki šoli za umetnost Univerze v Novi Gorici so se ponovno z veseljem odzvali in sprejeli vabilo k sodelovanju. Kurator Igor Štromajer je študente povabil k sodelovanju v več delih festivala, kar so na VŠU poimenovali kar 3xE (Exhibition, kjer na razstavi sodelujejo magistrski študentje, Event, projekt v javnem prostoru, ki ga pripravljata Inga Mijatović & Luka Pompe, in Exchange, simpozij, kjer pri izmenjavi mnenj, idej… sodelujejo študenti prvega letnika programa Digitalne umetnosti in prakse).

K afirmaciji festivala sta nedvomno pripomogli tudi naklonjenost Mestne občine Nova Gorica in Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, ki že več let sofinancira izvedbo festivala, ter številne mednarodne povezave, ki so jih različni sodelavci in soustvarjalci festivala zgradili skozi vsa leta njegovega obstoja. Ob festivalu bo izšel dvojezičen zbornik, kjer so predstavljeni vsi projekti in sodelujoči umetniki oz. umetniške skupine. V elektronski obliki ga najdete tudi na: www.pixxelpoint.org.

TEMA LETOŠNJEGA FESTIVALA - NEUMETNOST
Kaj je o neumetnosti in letošnjem festivalu povedal kurator in umetnik Igor Štromajer: „°÷ýŞ38÷ To ni umetnost. Kaj ni umetnost? To ni umetnost. 4¦8 b ×›lë ßwp© Pixxelpoint 2014 prikazuje najboljši izbor neumetniških del medijskih umetnikov 2ô†YC X™ 4¤i$"dw vrhunska imena medijske umetnosti, enakopravno z njimi pa tudi študente umetnosti ž$ .‰˘ óy LJSAT QI 7Ž –j( Najbolj radikalno umetniško delo, ki ga danes lahko ustvari/sprogramira/izvede umetnik, je tisto, ki ga ne ustvari/stori. Se pravi, da zavestno, aktivno ne stori umetnosti, da jo pusti ujeto v svoji potencialnosti, da jo opusti. Zato lahko na letošnjem festivalu vidimo najlepše in najradikalnejše primere t.i. opustitvene umetnosti. N€M w z$ Repeticija je neprestano spreminjanje in preseganje umetniške ter politične tesnobe. Sodobna medijska umetnost pa je pisana, izpraznjena, svobodna in brezglavo napeta. ÂCQ EE Tisto, kar sem kot kurator Pixxelpointa iskal pri umetnicah in umetnikih, je odsotnost umetnosti. In nič drugega. {ˇw „ Ł hμ @ }"…óDm˙ a=tF² – umetnost (a) dobimo, če čas (t) pomnožimo s kvadratom sile (F). Naj na tem mestu citiram Johna Cagea: "Nimam ničesar za povedati in to tudi povem." Ali kot pravi Andy Warhol: "Nimam nobenega posebnega sporočila. Želim si, da bi ga imel. Bilo bi čudovito, če bi ga imel." Y ].J,6 í9 Obiskovalce festivala vabim, da si naredijo svojo umetnost sami. Naj ne pričakujejo, da jo bomo za njih delali, izbirali in urejali mi, umetnice in umetniki ter jaz, para-kurator (sem kot paravojaške enote: pretvarjajo se da so vojska, v resnici pa so navadna zasebna milica). ^®,}…¨ ô¤ " x”Ú ¤>Ł XÜ c9c}Á … Umetnost je lepa, ampak zahteva preveč dela. Delo pa je, kot pravi Marx, bolezen, je rekel Stilinović. Saj vendar dobro vemo, da so filozofi svet do sedaj samo interpretirali, gre pa za to, da ga spremenimo. ‡w 4(â‰yD 2 < n Kaj je na drugi strani? Je druga, neumetniška stran, temna stran umetnosti? Ali je svetla stran (življenja)? Kako izgleda, zveni in deluje neumetnost? h + e7 Ö®» Perica reže raci rep. ˛O) w Á€$¤†' " †Â Γ

KURATOR Igor Štromajer
Igor Štromajer (www.intima.org) je intimni mobilni komunikator, prvoborec spletne umetnosti in intermedijski umetnik. Njegova dela v svojih stalnih zbirkah hranijo med drugimi Centre Pompidou v Parizu, Museo Nacional Reina Sofia v Madridu, Computer Fine Arts Gallery v New Yorku, Moderna galerija v Ljubljani in Umetnostna galerija v Mariboru. Raziskuje distopične emocije, nezmožnost komunikacije, strategije brezrazložnega upora ter neuspešne taktike preseganja politične tesnobe. Razstavlja na festivalih, bienalih in razstavah širom po svetu. Ima neskončno veliko časa.

SODELUJOČI UMETNIKI
Andrej Tišma, Anne Elisabeth Tassel, Annie Abrahams, Aphra Tesla Operating System Incorporated, Barbara Hindahl, bituur esztreym, Constant Dullaart, Dejan Štefančič, Denis Mavrič, Gašper Mali, Gretta Louw, Hannes Seidl, Inga Mijatović, Intimidad Romero, Irena Pivka & Brane Zorman, Jakob Harisch, Jan Robert Leegte, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Jelena Marković, Joško Bohunsky, Karen Eliot, Karl Heinz Jeron, Kitty Taylor & Fakington Wilde, Lavoslava Benčić, Lucille Calmel, Luka Pompe, Luka Prinčič, Marco Pelos Spaniol, Michaël Borras A;K.A Systaime, Miha Oven, Mindaugas Gapševičius, Neven M. Agalma, Pila Rusjan, Renata Avila, Robert Sakrowski, ronnie s, son:DA, Stefan Doepner, Taja Košir Popovič, UBERMORGEN.COM, Valérie Wolf Gang, Vlado G. Repnik, Zečica Jensen, Žan Anthony Setnikar.

15. Mednarodni festival medijskih umetnosti - PIXXELPOINT 2014 so omogočili:
- Mestna občina Nova Gorica
- Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije
- Arttech d.o.o.
- Mestne storitve Nova Gorica
- Kmetija Ušaj
- Pecivo
- Telekom Slovenije d.d.

Medijski sponzorji:
- Radio Robin
- Primorske novice
- Računalniške novice

www.pixxelpoint.org / www.pixxelmusic.com / www.kulturnidom-ng.si


Nazaj