LJUBLJANA/ULCINJ, 2023 – Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES)[1] je podelil posebno priznanje »za poseben prispevek  k afirmaciji manjšinskih skupnosti« predsedniku Vlade Črne gore dr. Dritanu Abazoviću (GP URA).

Nagrado mu je izročil častni predsednik Mednarodnega inštituta IFIMES Stjepan Mesić, nekdanji predsednik Republike Hrvaške. Predsednik Mesić je poudaril vlogo in prispevek premiera Abazovića v Črni gori in na Zahodnem Balkanu k utrjevanju demokracije, razvoju večetnične družbe in k afirmaciji manjšinskih skupnosti in  krepitvi miru in stabilnosti v regiji. Kot mlad in prepoznaven politik ter ugleden intelektualec, je prispeval h krepitvi evropske poti Črne gore, ki želi postati naslednja članica EU. Abazović je prepričan Evropejec, ki prispeva k sodelovanju v regiji in širše, iz Črne gore pa v Evropo in svet pošilja pozitivna sporočila in zgodbe.

Mednarodni inštitut IFIMES meni, da je treba izpostaviti vlogo premiera Abazovića, ki poudarja, da je institucionalna prihodnost držav regije članstvo v EU. Te države bodo gospodarsko, poslovno in kulturno vedno vezane na regijo, zato je regionalno sodelovanje izjemnega pomena. Obstajajo posamezniki, ki so s svojim delom mnogim postali navdih in vzor, ​​prepoznavni so po svoji predanosti, pogumu in vztrajnosti. Eden izmed njih je dr. Dritan Abazović. Zato nam je v čast izročiti jim priznanje in se zahvaliti za vse, kar so naredili za svoje sodržavljane, državo, regijo, svet in boljšo prihodnost vseh nas.

Na podelitvi priznanja je spregovoril tudi direktor inštituta izr. prof. dr. Zijad Bećirović, ki je med drugim poudaril, da živimo v večetničnih družbah s številnimi razlikami. Vse te razlike pa je treba obvladati in poiskati najbolj optimalne rešitve, pri čemer je navedel primere enoetničnih in večetničnih držav in izkazalo se je, da so večetnične države najuspešnejše, če jih znaš upravljati, pri čemer je navedel primer ZDA. Črna gora ima vse možnosti, da postane močna in odgovorna voditeljica na Zahodnem Balkanu.

Predsednik črnogorske vlade dr. Dritan Abazović se je zahvalil za priznanje in v slavnostnem govoru izpostavil vlogo Črne gore v regionalnih in mednarodnih odnosih. Poudaril je, da bo njegova država še naprej aktivno sodelovala v regiji skozi procese sodelovanja, sprave in sožitja ter bo prispevala h krepitvi multietnične harmonije in gospodarske blaginje na Zahodnem Balkanu in v Jugovzhodni Evropi ter na mednarodnem prizorišču z dodatno afirmacijo manjšinskih skupnosti. Pri tem je pomembno pospešiti proces evropskega povezovanja, ki bo privedel do tega, da bodo vse države regije postale polnopravne članice EU. Črna gora ostaja zanesljiva in močna zaveznica v Natu. Vsaka država in njeni politiki morajo narediti domačo nalogo in ustvariti splošno soglasje o poti v EU. Proces sodelovanja, sprave, ustvarjanje družbene blaginje, intenziven boj proti kriminalu in korupciji, članstvo v EU in krepitev regionalnega sodelovanja lahko prinesejo le dobro in napredek celotni regiji.

Foto: Zijad Bećirović (levo), Dritan Abazović, Stjepan Mesić (desno)

Link (SLO): Sporočilo za javnost: Premier Črne gore dr. Dritan Abazović prejel posebno priznanje inštituta https://www.ifimes.org/sl/sporocila-za-javnost/premier-crne-gore-dr-dritan-abazovic-prejel-posebno-priznanje-instituta/5213?

[1] IFIMES - Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije s sedežem v Ljubljani, Slovenija, ima poseben posvetovalni status pri Ekonomsko-socialnem svetu ECOSOC/OZN, New York, od leta 2018 in je izdajatelj mednarodne znanstvene revije »European Perspectives«.