zaradi bolezni v igralskem ansamblu prestavljamo premiero in novinarsko konferenco uprizoritve Mrtvaški ples švedskega dramatika in pisatelja Augusta Strindberga v režiji Eduarda Milerja. Tako bo premiera v sredo, 18. januarja, ob 20.00 na Velikem odru SNG Drama Ljubljana.

Uprizoritev Strindbergove drame o zakoncih, ki ju ne veže ljubezen, ampak sovraštvo, je nastala po prevodu Janka Modra. Avtorica priredbe in dramaturginja uprizoritve je Žanina Mirčevska, avtorica jezikovne predelave in lektorica Tatjana Stanič, scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Jelena Proković, avtor videa Atej Tutta, oblikovalka svetlobe Mojca Sarjaš, svetovalka za francoščino Saša Mihelčič in asistentka kostumografinje Saša Dragaš. V Mrtvaškem plesu igrajo Igor Samobor, Nataša Barbara Gračner, Bojan Emeršič, Domen Novak, Eva Jesenovec in Petra Govc. Prvi ponovitvi bosta na sporedu 19. in 30. januarja ob 19.30.

Strindbergova igra govori o zakonskem paru, ki ga združuje ne ljubezen temveč – ah, kako paradoksalno – sovraštvo. Sovraštvo je edina vez med Edgarjem in Alice: on vojaški stotnik, ki poveljuje pomorski artileriji, in ona nekdanja igralka. Skupaj živita že 25 let v stolpu, ki je bil nekoč zapor. Stolp je zdaj njun ovalni salon, ki ni nič drugega kot kletka, v kateri vodita svojo zakonsko vojno. Besedilo prikazuje tiranskega kapitana, njegovo manipulativno ženo in »nedolžnega« bratanca Kurta /.../. Zakaj zakonca sploh vztrajata v tako strupeni zakonski skupnosti? Odgovor je preprost. Ničesar drugega nimata razen svojega sovraštva. Sovraštvo je postalo smisel življenja. /.../ Strindbergova igra prikaže svet trdosrčnih kapitanov – »vojakov« – in manipulativnih in zlobnih zapeljivk – »igralk« –, ki načrtno stopajo v zakonska razmerja. V dnevni sobi sovražnih zakoncev prepoznamo absurdnost človeškega stanja in fenomenologijo vseh konfliktov. Vsaka bolezen družbe je človeška. In še več. Vsaka bolezen narave je prav tako človeška. Obe imata za vzrok metastaziran duh. /.../ - Žanina Mirčevska, avtorica priredbe in dramaturginja uprizoritve

Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana