Večplastna komedija Heinricha von Kleista Razbiti vrč v režiji Vita Tauferja, ki je na Velikem odru odmevno zaokrožila sezono 2018/19 (premiera je bila 13. aprila 2019), se po dvoletnem premoru, ko je niz razprodanih predstav prekinila epidemija, vrača na spored Drame. Na Velikem odru si bo predstavo mogoče ogledati 26. januarja in 17. februarja ob 19.30. Sledil bo niz gostovanj po Sloveniji: 31. januarja v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah, 21. in 22. februarja v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu in 24. februarja v Cankarjevem domu Vrhnika.

Kleist je Razbiti vrč žanrsko poimenoval veseloigra, a je dramsko besedilo vsekakor več kot le preprosta komedija. Čeprav besedilo bogatijo komične besedne igre, liki, dogajanje in razplet zgodbe, dramsko delo nastavlja ogledalo družbi, razkriva dvojno moralo in zlorabo moči. Kot je ob premieri poudaril režiser uprizoritve Vito Taufer, Kleist v Razbitem vrču »razvije zgodbo, študijo zapletene in kompleksne človeške nravi, obsojene na beganje med dobrim in zlim, zgodbo o zlorabi moči in oblasti, o pogoltnosti, pohoti, obsojenosti na življenje v krempljih banalnosti in banalnih uzurpatorjev moči in oblasti.« 

Eno najznamenitejših Kleistovih iger in obenem kánonsko delo nemške romantike, ki prefinjeno analizira in podaja kritiko ne le takratnega stanja duha in družbe, je prevedel in jezikovno priredil Andrej Rozman Roza. Avtor dramaturške priredbe, dramaturg uprizoritve in skladatelj je Mate Matišić, scenograf Igor Pauška, kostumografka Barbara Stupica, oblikovalec svetlobe Pascal Mérat, lektor Arko in asistent režiserja Mitja Lovše. Prvotni igralski zasedbi, ki so jo sestavljali Branko Šturbej, Jurij Zrnec, Marko Mandić, Polona Juh, Maruša Majer, Bojan Emeršič, Timon Šturbej, Vanja Plut, Matija Rozman in Zvezdana Mlakar, so se v alternacijah pridružili Rok Vihar, Domen Novak, Vojko Zidar in Sabina Kogovšek.

Dramsko dogajanje je postavljeno v nizozemsko vas blizu Utrechta. Zgodovinski, družbenopolitični kontekst je jasno zapisan v igri. V prvem prizoru spoznamo starejšega vaškega sodnika Adama (Jurij Zrnec), torej osebo na visokem položaju. Adam izve, da je k njemu namenjen sodni inšpektor Valter (Branko Šturbej), ki naj bi opravil nadzor njegovega dela. V sodni dvorani se začne sojenje o krivdi za razbiti vrč gospe Marjete (Polona Juh). »Skrivnostni« krivec se je prejšnjo noč vračal iz sobe njene hčere Eve (Maruša Majer) in gledalcu hitro postane jasno, da je to prav sodnik Adam. K Evi je odšel pod pretvezo, da ji bo pomagal urediti potrdilo, ki bo njenega izbranca Ruperta (Timon Šturbej/Domen Novak) opravičilo odhoda v vojsko. Eva v strahu in želji, da kljub nepredvidenemu zapletu poskuša zaščititi svojega zaročenca, o Adamovem dejanju molči, prav tako pa tudi Adam želi pred sodnim inšpektorjem in zbranimi zatajiti svoje dejanje in s tem ohraniti svoj družbeni položaj. Prevajalec Andrej Rozman Roza označi Adama kot »jezičnega dohtarja«, ki mora odkriti storilca, za katerega pa že vemo, da je to on sam. Skozi dogajanje se nam razkrije njegova dvoličnost in pretkanost, ko beži pred prevzemanjem odgovornosti tudi drugih kaznivih dejanj, kot so laganje, ponarejanje dokumentov, spolno nadlegovanje ipd. Na drugi strani je žrtev, mlada Eva, ki nima avtonomije nad svojimi odločitvami. Vsi jo krivijo za njeno napako, čeprav sama ni storila nič narobe. Ni samo v nelagodju po Adamovi krivdi, ampak je v nemilosti tudi pri ljudeh, ki bi jim morala zaupati.

Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana