Na redni letni skupščini Planinske zveze Slovenije (PZS) 19. aprila 2024 v Cirkulanah so delegati planinskih društev soglasno potrdili poročila organov PZS za leto 2023 ter okvirni vsebinski in finančni program dela PZS za leto 2025. V planinsko zvezo, ki je s 63.500 člani lani dosegla najvišje članstvo v zadnjih 20 letih, so bila sprejeta tri nova društva, tako da zdaj pod okriljem krovne planinske organizacije deluje 298 društev. Leto 2023 je bilo za PZS jubilejno, zaznamovano s presežki in tudi izjemnimi dogodki, dolgoročna usmeritev Planinske zveze Slovenije Peš iz dolin do višin pa spodbuja trajnostni in okolju prijazen obisk gora.

Leto 2023 je bilo za Planinsko zvezo Slovenije jubilejno, zaznamovano s presežki in tudi izjemnimi dogodki. Krovna planinska organizacija je praznovala 130 let delovanja, pod njenim okriljem deluje 298 društev in s 63.500 člani je dosegla najvišje članstvo v zadnjih 20 letih. Vse več ljudi hodi v gore in PZS ne skrbi le za svoje člane, ampak tudi za mnoge druge. Planinska infrastruktura, koče in poti so prepoznane kot del turistične gospodarske infrastrukture in je zato deležna tudi državne finančne pomoči, v letu 2023 prvič tudi za planinske poti, ki jih imamo v Sloveniji kar 10 tisoč kilometrov.

"Planinstvo v Sloveniji v letu 2023 so zaznamovale naravne ujme, mnogo poti in s tem dostopi do koč so bile nekaj časa zaprti. Planinci, vedno prepoznani kot izjemni prostovoljci, so namesto hoje v gore in prostovoljnega planinskega dela svoje prostovoljstvo v veliki meri namenili tudi sanaciji poplav, za kar se jim planinska in širša javnost zelo zahvaljuje," je izpostavil podpredsednik PZS Martin Šolar in dodal: "V letu 2023 smo obeležili 130 let od ustanovitve Slovenskega planinskega društva, predhodnika PZS, in tudi 70-letnico Slovenske planinske poti, nadaljevali z usposabljanjem strokovnih kadrov, predvsem vodnikov in markacistov, izjemno aktiven je Odbor planinstvo za invalide, ne smemo pa pozabiti tudi na bogato in odmevno založništvo in medijsko pojavnost, predvsem v zvezi z varno hojo v gore. Paradni konj Planinske zveze Slovenije so tradicionalno naši športniki, kjer izpostavljamo že leta našo najboljšo športnico, najboljšo športno plezalko na svetu Janjo Garnbret, izjemne alpiniste Luko Lindiča, Luko Krajnca in Gašperja Pintarja ter tekmovalne turne smučarje, ki se prav tako borijo za nastop na olimpijskih igrah."

Na redni letni skupščini PZS se je v planinsko ozaljšanem Kulturnem domu Cirkulane zbralo 110 delegatov, sklepčnost je bila 37-odstotna. Kulturni program je obogatila vokalna skupina Mladi veseljaki. Planince iz vse Slovenije sta v Halozah ponosno pozdravila predsednik Planinskega društva Cirkulane Vili Jurgec in županja Občine Cirkulane Antonija Žumbar. Dobrodošlico jim je prav tako zaželel predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan, ki je poudaril: "V lanskem letu je stekla akcija Peš iz dolin do višin, s katero spodbujamo planinska društva in posameznike k uporabi javnega prometa za pristop do izhodišč planinskih tur. Izhodišča tur pa naj bodo v dolini in ne na najvišjem parkirišču. Prizadevali si bomo tudi za ekološko in energetsko sanacijo planinskih koč, pri čemer pričakujemo pomoč države in turističnega gospodarstva. Tako kot vselej bo naša pozornost usmerjena v usposabljanje strokovnih kadrov, ki so najboljša garancija za vsebinsko bogato in varno izvajanje planinske dejavnosti, prav tako skrbi za planinske poti, mladim v planinskih vrstah in našim vrhunskim športnikom."

Delegati so potrdili vsa podana poročila, med njimi poročila organov PZS za leto 2023, ki so predstavljena v Letopisu PZS 2023, v katerem je generalni sekretar PZS Damjan Omerzu zapisal: "Zahvaljujemo se vsem članom, prostovoljcem, partnerjem in podpornikom, ki so soustvarjali uspehe Planinske zveze Slovenije v letu 2023. Skupaj smo močnejši, skupaj gradimo boljši jutri v objemu gora." Delegati PD so potrdili tudi okvirni vsebinski in finančni program dela PZS za leto 2025. V članstvo PZS so bila v letu 2023 sprejeta tri društva: Plezalni klub Frikšn, Športno društvo Šentlovrenc in Športno društvo SCT. Certifikat družinam prijazna planinska koča je za obdobje 2024-2027 na novo pridobil Planinski dom Kumer (Marko Kumer), podaljšanje pa 15 planinskih koč po vsej Sloveniji, nova prejemnika certifikata okolju prijazna planinska koča za obdobje 2024-2027 sta Dom na Smrekovcu (PD Črna na Koroškem) in Dom pod Storžičem (PD Tržič), podaljšan certifikat ima četverica planinskih koč. 

Naslednja priložnost za planinsko druženje bo dan slovenskih planincev, ki s pestrim programom planince vseh generacij, turne kolesarje in druge ljubitelje narave 15. junija 2024 vabi v Črno na Koroškem. Že prej, 6. maja, pa bo v Lendavi odprtje zadnje v nizu razstav o 70-letnici Slovenske planinske poti.

Foto: Manca Ogrin 
Ilustracija: Samo Jenčič