Cankarjev dom in zavod Emanat predstavljata Sad Sam Manifestacija, dneve, posvečene avtorskemu opusu hrvaškega režiserja, koreografa, performerja Matije Ferlina (naslovna fotografija), kjer bodo na ogled predstave Sad Sam Matthäus, Samice v izvedbi Istrskega narodnega gledališča – Mestnega gledališča Pulj ter Sad Sam Revisited, prvi solo iz serije Sad Sam, ki ga je Ferlin naredil v okviru svojega študija na SNDO – School for New Dance Development v Amsterdamu leta 2004. Predstave bo pospremilo predavanje Lea Rafolta o avtorjevem delu ter pogovori z gosti, ki jih bo moderiral Rok Bozovičar. Na ogled pa bo tudi instalacija, ki bo prikazovala pomembne poudarke drugih Ferlinovih predstav nastalih v zadnjih 10. letih in jo bo pripravil avtorjev dolgoletni sodelavec Mauricio Ferlin.

Sad Sam Manifestacija
5. - 8.11., Cankarjev dom, Ljubljana, SI

PROGRAM:
Sobota, 5. november 2022, ob 18.30
Velika sprejemna dvorana in prvo preddverje, Cankarjev dom, Ljubljana
▶▶ Matija Ferlin in Mauricio Ferlin: Staging Plays - otvoritev razstave

Sobota, 5. november 2022, ob 20.00
Linhartova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana
▶▶ Matija Ferlin: Samice - predstava

Nedelja, 6. november 2022, ob 19.00
Dvorana Duše Počkaj, Cankarjev dom, Ljubljana
▶▶ Matija Ferlin: Sad Sam Revisited - solo predstava
▶▶ Staging a Conversation: Manifestacija diskurza - okrogla miza
Gostje: Goran Ferčec, Jasna Jasna Žmak, Maša Radi Buh, Blaž Lukan
Moderator: Rok Bozovičar

Ponedeljek, 7. november 2022, ob 18.00
Preddverje Linhartove dvorane, Cankarjev dom, Ljubljana
▶▶ Leo Rafolt: Sad Sam Matthäus med izvedbo in arhivom - predavanje
Torek, 8. november 2022, ob 19.00
Linhartova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana
▶▶ Matija Ferlin: Sad Sam Matthäus - solo predstava

Sobota, 5. 11. 2022 – torek, 8. 11. 2022, od 10.00 do 20.00 (in v času predstav)
Velika sprejemna dvorana in prvo preddverje, Cankarjev dom, Ljubljana
▶▶ Matija Ferlin in Mauricio Ferlin: Staging Plays - razstava

Matija Ferlin (1982, Hrvaška) je gledališki režiser, koreograf in performer. Diplomiral je na School for New Dance Development v Amsterdamu ter kasneje živel in delal v Berlinu in Torontu. Po vrnitvi v rojstni Pulj se je posvetil raziskovanju in reartikulaciji različnih konceptov odrskega uprizarjanja. Ustvarja solistične predstave in sodeluje z različnimi kolektivi plesalcev in igralcev. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen.

S svojimi večkrat nagrajenimi predstavami, kot so Sad Sam Matthäus, Sad Sam Lucky, Sad Sam Almost 6, Nastup – Onformance, We Are Kings Not Humans, Staging a Play: Antigone, Staging a Play: Glass Menagerie, Staging a Play: Tartuffe se redno predstavlja na številnih festivalih v Evropi in Ameriki, kot so Impulstanz na Dunaju, Trans Amerique v Montrealu, Mladi levi in Gibanica v Ljubljani, Ex-Yu festival v New Yorku, Rhubarb v Torontu, Uovo v Milanu, Kunstenfestivaldesartes v Bruslju, festival Infant v Novem Sadu, Bitef v Beogradu, Mess v Sarajevu, Actoral v Marseillu, Zero point v Pragi in številnih drugih.

Sodeloval je s koreografi, filmskimi in gledališkimi režiserji, vizualnimi umetniki in dramaturgi, kot so Ivica Buljan, Christophe Chemin, Maja Delak, Goran Ferčec, Mauricio Ferlin, Ame Henderson, Mateja Koležnik, Sasha Waltz, Jasna Jasna Žmak in drugimi.

Festival Sad Sam Manifestacija je koprodukcija Cankarjevega doma in zavoda Emanat.

Foto: Jelena Janković