Petek, 24. maj 2024 - »Stolp Kristal ni samo ponos Občine Rogaška Slatina, to je tudi ponos vse Slovenije,« na sinočnjem uradnem odprtju najvišjega stolpa in stavbe v Sloveniji navdušenja ni skrival župan Občine Rogaška Slatina Branko Kidrič. Zbralo se je več kot 2.000 obiskovalcev. Stolp v višino meri 106 metrov in bo obiskovalcem omogočal doživetje vse dni v letu, neodvisno od vremenskih razmer in letnega časa. Odprtje so popestrili s koncertom Nine Pušlar, nastopom učiteljev glasbene šole Rogaška Slatina in domačini Slovenski zvoki. Danes je stolp odprt od 10. ure, že včeraj pa se je nanj v štirih urah povzpelo 1.100 obiskovalcev.

Z dvigalom pridete na vrh v 34 sekundah. Med drugim je župan zbranim dejal: »Stolp je grajen iz več kot 2600 m3 betona in je na vrhu v obliki kristala, ki pooseblja zgodovino Rogaške Slatine ter je narejen iz več kot 500 m2 steklenih površin. Realizirali smo največjo investicijo v 30-letni zgodovine naše občine.«

Dubravka Kalin, generalna direktorica direktorata za turizem iz Ministrstva  za gospodarstvo, turizem in šport je dejala, da so občanke in občani lahko na stolp ponosni in dodala: »Fantastično ste znali povezati svojo tradicijo, svoje znanje z drznostjo, ki je v teh časih še kako potrebna.« Zaželela jim je, da bodo s to mojstrovino pritegnili in privabili čim več gostov. Stolp Kristal je edini stolp s kavarno na vrhu in edini v državi, ki omogoča interaktivne vsebine. Razgledni stolp Kristal ima pritličje z info točko in  prodajalno s spominki, na 96 metrih je kavarna s 40 sedišči, razgledom vse naokoli in adrenalinsko hojo po prosojnih tleh, na 100 metrih je panorama za mirnejše razgledovanje okolice in možnost virtualnega doživetja »Let s Pegazom«. Na 104 metrih je zadnja postaja z odprto teraso na prostem.

Prostori na vrhu stolpa lahko naenkrat sprejmejo do 150 obiskovalcev. V okviru zunanje ureditve ob stolpu je tlakovan trg površine 740 m2. Skupna neto tlorisna površina objekta, vključno s strešno teraso, meri 582 m2. Do vrha vodi 594 stopnic in dvigalo. V petih prodajnih hiškah na trgu pred stolpom se bodo predstavljali lokalni ponudniki. Ob trgu je parkirišče za 51 osebnih vozil in 2 avtobusa ter javna izposojevalnica koles. Izvedbeni del projekta Stolp Kristal Rogaška Slatina se je pričel z gradnjo spomladi leta 2022, trajal je dve leti. Realizirana vrednost projekta znaša pet milijonov evrov, od tega je dva milijona evrov prispevalo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, razlika pa je zagotovljena iz lastnih virov Občine Rogaška Slatina in s pomočjo donatorjev. Na dogodku so posebno zahvalo občine dobila podjetja, ki so aktivno sodelovala pri gradnji in sicer Ponting kot projektant, Uniprojekt kot nadzor in VG5 kot izvajalec.

Rogaška Slatina se uvršča med 10 turistično najbolj obiskanih destinacij. Po številu prebivalcev se občina Rogaška Slatina od skupnih 212 slovenskih občin uvršča na 49 mesto, kar pomeni, da sodi med četrtino največjih občin v Sloveniji.