Le kdo si ne želi imeti najlepše balkonske ograje v soseščini. A bolj kot njen videz je pomembna tudi njena varnost - če pa z eno ograjo dobite oboje, pa je toliko bolje. Katero torej izbrat?

Balkonske ograje so sestavni del številnih balkonov, saj preprečuje morebitne padce in poskrbijo za brezskrbno gibanje po balkonu. Zato še zdaleč ni vseeno, kakšno balkonsko ograjo boste izbrali, tako z vidika varnosti, estetike in uporabljenih materialov.

Balkonska ograja z vidika varnosti in estetike

Najpomembnejša funkcija balkonske ograje je prav gotovo zagotavljanje varnosti uporabnikov.

Pri njeni izbiri je potrebno upoštevati tudi pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih za graditev stanovanjskih stavb in stanovanj.

V njih je določeno:

  • da morajo biti vsi balkoni, ki so na višini, ustrezno zavarovani z balkonsko ograjo višine najmanj 100 cm;
  • odprtine med posameznimi elementi ograje pa morajo preprečevati prehod predmetov.

Pri izbiri balkonske ograje pa je vedno bolj pomemben tudi njen estetski vidik. Zagotovo je pomembno, da izberete slog ograje, ki se ujema z arhitekturo vašega doma ali morebitno dvoriščno ograjo, vendar nikakor ne pozabite, da izberete takšne slog, ki bo ob tem zagotavljal tudi kar največjo varnost uporabnikov – sploh, če imate v bližini mlajše otroke

stili-balkonskih-ograj

S tega vidika je pomembno, da izberete balkonsko ograjo, na katero je plezanje nemogoče. Zato vam svetujemo, da se izogibate horizontalni postavitvi lamel, delov okvirjev ali prečnim cevem.

Namesto tega pa raje izberite pokončno postavitev lamel, ograje s polnim polnilom oziroma ograje, pri katerih so odprtine med posameznimi elementi čim manjše.

Različne vrste balkonskih ograj

Dejstvo je, da je danes izbor različnih slogov ograj izjemno pester. Prav tako pa se balkonske ograje med seboj razlikujejo tudi v materialih, iz katerih so izdelane.

Materiali pomembno vplivajo na njihov izgled, prav tako pa na njihovo vzdrževanje in obstojnost, zato je pred končno odločitvijo dobro poznati glavne lastnosti različnih vrst ograj:

  • Lesene balkonske ograje dajejo tradicionalen videz in omogočajo različne možnosti izdelave. Vendar pa so med tistimi vrstami ograj, ki so manj odporne na zunanje vremenske dejavnike, zato zahtevajo veliko vzdrževanja.
  • PVC balkonske ograje so zaradi svoje cene, barvne raznolikosti in obstojnosti med najbolj priljubljenimi. Vendar je potrebno vedeti, da so izdelane iz različno kakovostnega PVC-ja, kar posledično vpliva tudi na njihovo obstojnost in vzdrževanje.
  • Steklene balkonske ograje se odlično podajo k modernemu arhitekturnemu slogu. Izdelane so iz odpornega kaljenega stekla, ki zagotavlja maksimalno varnost in je tudi izjemno obstojno, zato ne zahtevajo veliko vzdrževanja.
  • Kovane balkonske ograje slovijo po svoji izjemni odpornosti na zunanje dejavnike, zato imajo zelo dolgo življenjsko dobo. Toda, ko je govora o njihovi varnosti, morate biti še posebej pozorni na njihovo obliko, ki mora preprečevati kakršnokoli plezanje po njej.
  • Inox balkonske ograje so prav tako med najbolj odpornimi. Vendar je tudi pri inox balkonskih ograjah potrebno temeljito razmisliti o njihovih oblikah, če želimo, da nam zagotavljajo optimalno varnost.
  • Alu balkonske ograje so ene izmed tistih ograj, ki imajo veliko prednosti. So izjemno trdne in s pravo obliko je gibanje na balkonu popolnoma varno. Prav tako so odporne na vse zunanje dejavnike, zato je njihovo vzdrževanje enostavno, življenjska doba pa izjemno dolga. Ker so vam na voljo v različnih barvnih odtenkih in slogih, se vsaka alu ograja odlično zlije z vsemi arhitekturnimi slogi.

klasicna-balkonska-alu-ograja

 

Kako izbrati najboljšo balkonsko ograjo za svoje potrebe?

Popolnoma jasno je, da je potrebno pri izbiri balkonske ograje vedno na prvo mesto postaviti varnost in šele nato si sledijo vsi ostali dejavniki, kot sta izbira materiala in slog balkonske ograje. Vendar to še ni dovolj.

Da boste resnično izbrali najboljšo ograjo tako z vidika varnosti in estetike, je potrebno pomisliti tudi na svoje potrebe:

Proračun

Pri izbiri balkonske ograje ima vaš proračun lahko pomembno vlogo. Je že res, da so kakovostnejši materiali praviloma dražji, vendar pri tem ne pozabite upoštevati, da je balkonska ograja dolgoročna naložba.

Velikost balkona

Če je balkon majhen, potem bodo masivne izvedbe ograje še dodatno omejile prostor, medtem ko bodo nekateri materiali prostor vizualno povečali. Upoštevajte, da je končna cena ograje odvisna tudi od tekočega metra ograje.

Slog hiše

O usklajenosti balkonske ograje z arhitekturnim slogom hiše smo že veliko napisali. Vendar bomo še enkrat poudarili, kako pomembno je, da se balkonska ograja ujema z videzom vašega doma in njegove okolice. S tem boste poskrbeli, za celovito podobo vašega doma.

Osebni okus

Dejstvo je, da smo s ljudje med seboj zelo različni. In tudi pri izbiri balkonske ograje so okusi zelo različni. Pomembno je, da sledite svojemu osebnemu okusu in ne poslušate mnenja svojih sosedov in znancev, ki morda prisegajo na balkonske ograje, ki vam že v osnovi niso všeč.

aluminijasta-balkonska-ograja-guardi

In ko bo resnično padla končna odločitev o izbiri ograje, takrat nikakor ne pozabite tudi na svoj življenjski slog. Če ne želite postati suženj svoji ograji, potem izberite med tistimi, ki zahtevajo malo vzdrževanja – alu ograja to zagotovo je!