V torek zvečer, 22. novembra, sta mag. Urška Bittner Pipan, pomočnica direktorja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) za program, in Mihela Jagodic, producentka JSKD za zborovsko glasbo, na slavnostni prireditvi v Stanovski dvorani na Ljubljanskem gradu prejeli naziv Kongresnih ambasadork Slovenije. Bittner Pipan in Jagodic sta častni naziv, ki ga podeljuje sedemčlanska komisija Slovenskega ambasadorskega programa, prejeli na predlog Cankarjevega doma, in sicer zaradi njunega izjemnega angažmaja pri organizaciji mednarodnega festivala zborovskega petja Europa Cantat 2021, ki je v Ljubljani potekal v najtežjih epidemioloških okoliščinah. Kulturno-izobraževalni dogodek je združil več kot 1.000 udeležencev iz 32 držav in bil eden največjih glasbenih dogodkov v letu 2021 tudi v mednarodnem merilu, s čimer je postal primer dobre prakse tudi zaradi učinkovitih protokolov za omejevanje okužb na množičnih kongresih v času epidemije.

lovenski ambasadorski program je izjemnega pomena za uspeh Slovenije na področju pridobivanja gostovanj in izvedb večjih mednarodnih dogodkov. Gre za strateški partnerski projekt, ki ga je pri Turizmu Ljubljana zasnoval Kongresni urad, in lahko pripomore k nadaljnji internacionalizaciji znanstveno-raziskovalnega potenciala naše države. Zaživel je leta 2019, ob podpori Slovenske turistične organizacije in številnih partnerjev. Nazive Kongresnih ambasadorjev Slovenije so doslej podelili že več kot 70 ambasadorjem in ambasadorkam z različnih področij udejstvovanja. Na področju kulture je ta pomembni naziv doslej prejel direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek.

Mag. Urška Bittner Pipan je na Univerzi v Ljubljani magistrirala z magistrskim delom o upravljanju neprofitnih organizacij. Več kot dvajset let je vodja programa na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti, kjer koordinira razvoj in promocijo najrazličnejših kulturnih dejavnosti na nacionalni in mednarodni ravni. S sodelavci po vsej Sloveniji spodbuja uravnotežen kulturni razvoj po Sloveniji, saj letno izvedejo več kot 2.500 kulturnih in izobraževalnih dogodkov z domačimi in tujimi strokovnjaki.

Poleg tega skrbi za založniške programe strokovne literature in sofinanciranje kulturnih projektov na nacionalni ravni. Je pobudnica različnih projektov za spodbujanje ustvarjalnosti in že deset let vodi enega največjih kulturnih projektov v Sloveniji - Teden ljubiteljske kulture. Vpeta je tudi v mednarodne aktivnosti in projekte, saj je JSKD prepoznaven član mednarodnih mrež, kot so AMATEO (European Network for Active Participation in Cultural Activities), European Choral Organization, daCi (Dance and Child International), AITA/IATA (Worldwide organisation for amateur theatre), European Grand Prix for Choral Singing itd. Posledično JSKD gosti množične mednarodne konference, festivale, tekmovanja in kongrese. Mag. Urška Bittner Pipan je bila vodja festivala Europa Cantat 2021.

Mihela Jagodic je po poklicu glasbena pedagoginja. Poučevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Od leta 2000 dela na JSKD, ki skrbi za različna področja ljubiteljske umetnosti. Deluje kot vodja zborovske dejavnosti, kar pomeni spremljanje in usmerjanje dejavnosti, razvijanje izobraževalnih programov za zborovodje netekmovalnih in tekmovalnih zborovskih dogodkov na regionalni, državni in mednarodni ravni.

Sodeluje tudi pri postavitvi in zagotavljanju delovanja slovenske spletne revije Naši zbori ter sodeluje z mednarodno zborovsko sceno. Je programska vodja Mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus – Maribor, ki je leta 2008 postal član zveze šestih zahtevnih zborovskih tekmovanj za veliko zborovsko nagrado Evrope (EGP) in je namenjeno zborom z vsega sveta, članica odbora EGP, trikrat je bila izvoljena za članico odbora Evropske zborovske zveze – Europa Cantat in v zadnjem mandatu tudi za prvo podpredsednico. Bila je programska vodja Festivala Europa Cantat 2021.

Foto: Matej Maček