VN Hotspot 2023, bienalni pregled izbrane produkcije Vie Negative, se bo odvil med 27. januarjem in 1. februarjem 2023 na več lokacijah v Ljubljani. Druga edicija Hotspota bo obiskovalcem ponudila 9 uprizoritvenih projektov domačih in tujih avtorjev in izvajalcev ter pogovorni dogodek.

Via Negativa ob vstopu v novo, tretje desetletje delovanja predstavlja zgoščeno 6-dnevno kompilacijo izbranih del minulih nekaj let: Resnična zgodba na meji med realnostjo in fikcijo, MandićCirkus norost z zaletavanjem v zid, koreografirano zasledovanje Poljuba, rojevanje na muzejski Rodovitni prsti, intimni akt prdenja Na ta veseli dan kulture, „hajp“ avantura La isla bonita, Tonight I Celebrate in Sto zdravic na 20 let Vie Negative. »Dve dekadi hoje po robu in raziskovanja prodornih in nekonvencionalnih uprizoritvenih praks sta prinesli širšo prepoznavnost Vie Negative tudi v mednarodnem okolju, zato je Hotspot namenjen tako domačemu občinstvu kot tudi tuji, predvsem strokovni javnosti,« so zapisali organizatorji Hotspota, ki ga letos gostijo Španski borci, SNG Drama Ljubljana, Cukrarna in MSUM. Spored vseh prireditev je objavljen na spletni strani www.vntheatre.com/sl/hotspot/.

V okviru Hotspota si bo mogoče v SNG Drama Ljubljana ogledati* performansa MandićCirkus in MandićCirkus (oblečen) in prisluhniti pogovoru Oblečen vs. Slečen, na katerem bodo sodelovali Milena Zupančič, Blaž Lukan, Bara Kolenc in Eva Kraševec. 

MandićCirkus
Koprodukcija Via Negativa in SNG Drama Ljubljana
Sobota, 28. januar, ob 19.30, Veliki oder SNG Drama Ljubljana
NAKUP VSTOPNIC*
Deset let po premieri uspešnice MandićStroj sta režiser Bojan Jablanovec in igralec Marko Mandić ustvarila MandićCirkus, ki ponovno in na novo začenja od začetka: obsega vse vloge, ki jih je Mandić ustvaril od začetka svoje gledališke kariere (1996) do maja 2021 – 91 igralskih kreacij. MandićCirkus presega logiko živega muzeja uprizoritvenih estetik – je subjektivizirana zgodovina, kot se je naložila in prekvasila v spominu, intimi, zavesti in telesu ustvarjalca, igralca in performerja, ki misli s telesom in prezenco, ki manipulira z emocijo, ki se zmuzljivo ponuja v identifikacijo in ki ga fascinacija z gledališčem ohranja pri življenju. Več o performansu: www.drama.si/dogodek/mandic-cirkus-oblecen.

MandićCirkus (oblečen)
Koprodukcija Via Negativa in SNG Drama Ljubljana
Petek, 27. januar, in sreda, 1. februar, ob 20.00, Mala Drama
NAKUP VSTOPNIC*
Če je MandićCirkus nonšalantna gesta subjektivirane zgodovine, v kateri igralec »brez zadržkov obračunava z igralcem in performerjem, z umetnikom in samoljubnežem, eksibicionistom in voajerjem, z božanskim in banalnim, s patologijo ambicije in bedo uspeha«, predstavlja MandićCirkus (oblečen) taisto gesto, ki pa z močjo svojevrstne komične, celo farsične persiflaže, in s presenetljivo produkcijo novih pomenov ponovno zareže v samo kritiko proizvodnje ideološke fikcije z novo intenzivnostjo.
Več o performansu: www.drama.si/dogodek/mandic-cirkus.

Oblečen vs. Slečen
Sobota, 28. januar, ob 21.30, Veliki oder SNG Drama Ljubljana
Performativni double bill dveh variacij najnovejšega performansa Marka Mandića evocira vprašanje razlike. Kaj se lahko zgodi ob prestavitvi performansa iz Velikega odra v Malo Dramo? Ali se pri tem spremeni način igre? Do katere mere nas definira kontekst in kaj je tisti nepričakovani smisel, ki se pojavi na samem mestu razlike? O tem bodo v pogovoru z dramaturginjo Evo Kraševec razmišljali dramaturg in teatrolog Blaž Lukan, igralka Milena Zupančič ter filozofinja in koreografinja Bara Kolenc.

Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana, Via Negativa

*20-odstotni popust pri nakupu paketa vstopnic za MandićCirkus (28. 1.) in MandićCirkus (oblečen) (27. 1. ali 1. 2.) velja samo za nakupe pri blagajni Drame do vključno 28. 1.