Igralski ansambel SNG Drama Ljubljana je 23. maja na Velikem odru slovesno predstavil repertoar za sezono 2023/24 – zadnjo, ki jo bo osrednje slovensko gledališče v celoti pripravilo in odigralo v neprenovljeni stavbi. Slovesnosti sta se udeležila tudi ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in državni sekretar na Ministrstvu za kulturo Matevž Čelik Vidmar.

Program sezone 2023/24 je skrbno premišljen izbor desetih naslovov, ki se bodo v interpretaciji vrhunskih režiserjev ter v upodobitvi članov izjemnega igralskega ansambla Drame prelevili v deset edinstvenih gledaliških umetnin. Preplet klasičnih in sodobnih besedil slovenskih in tujih avtorjev – »osredotočen na pripovedovanje zgodb in odnose med ljudmi, ki prerasejo v boj strasti na osebnem ali družbenem nivoju ali pa se zapletejo v komedijski vozel« – bo odprl številne pomembne teme, ki s svojo aktualnostjo in večnostjo odsevajo sodobnost časa in okolja, v katerem živimo. Nadaljevanju koncertnega cikla Ars in Drama in Abonmaja Plus s pogovori z ustvarjalci se bo v prihajajoči sezoni pridružila še programska novost: Slogi in Drama v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom. Vpis abonmajev 2023/24 že poteka pri blagajni SNG Drama Ljubljana. Razgrnitvena slovesnost je nastala v sodelovanju z režiserko Mašo Pelko in pianistom Jožijem Šaljem.

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in državni sekretar Matevž Čelik Vidmar sta v uvodu pozdravila zbrane. Oba sta ponovno poudarila zavezanost prenovi SNG Drama Ljubljana in predstavila dosedanje aktivnosti pri izvajanju projekta. Ministrica je med drugim izpostavila redna tedenska usklajevanja v okviru delovne skupine Ministrstva za kulturo, ki po potrebi vključuje tudi ostale deležniki prenove. Izrazila je zadovoljstvo nad dejstvom, da se projekt prenove kljub mnogim izzivom vendarle uresničuje. Prenova SNG Drame Ljubljana je trenutno največja investicija Ministrstva za kulturo. Državni sekretar Matevž Čelik  Vidmar je k temu dodal, da upa, da bo občinstvo tudi med gradnjo Drame ostalo zvesto gledališču, ki bo program izvajalo v začasnih prostorih gledališča med gradnjo. Dejal je, da bomo v Ljubljani kmalu opazili, da se pri Drami zares premika. V poletnih mesecih se bodo namreč pričela arheološka izkopavanja, ki bodo hkrati pomenila tudi uvod v težko pričakovano gradnjo.

Uvodoma je ravnateljica SNG Drama Ljubljana Vesna Jurca Tadel je na predstavitveni slovesnosti poudarila nujnost čimprejšnjega začetka že dolgo načrtovane prenove in delila veselo in slovesno pričakovanje, ki ga ob tem občuti celoten kolektiv Drame. Ta bo lahko na tej čudoviti lokaciji v središču mesta že čez nekaj sezon nadaljeval delo in umetniško razveseljeval občinstvo v drugačnih, bistveno boljših pogojih, ki jih bo nudila prenovljena stavba. Za čim boljšo seznanjenost javnosti s projektom celovite prenove je 23. maja začela na spletni strani Drame delovati posebna podstran, na kateri bodo zbrane vse ključne informacije v zvezi s pripravami na prenovo in njenim potekom. Ravnateljica je v nadaljevanju razgrnila program nove sezone Drame, ki bo hkrati zadnja v neprenovljeni stavbi. Sezono 2023/24 je opisala kot vrnitev k bistvu vznemirljivega gledališča:  »k močnim zgodbam, močnim likom in odnosom med ljudmi, ki lahko prerasejo v boj strasti ali pa se zapletejo in razpletejo v sproščujočem komedijskem vozlu. Repertoar sezone 2023/24 tako stoji na štirih stebrih, na katerih temeljita poslanstvo in tradicija Drame:  uprizarjanje klasičnih besedil, uprizarjanje najvznemirljivejših in relevantnih sodobnih tekstov, uprizarjanje slovenske dramatike in angažma vrhunskih režiserjev in drugih ustvarjalcev v sodelovanju z vrhunskim igralskim ansamblom SNG Drama Ljubljana. Gre za premišljen preplet klasičnih in sodobnih tekstov slovenskih in tujih avtorjev, iz katerih se bo rodilo šest predstav na Velikem odru in štiri v Mali Drami.« Osrednji program bo tudi v novi sezoni dopolnjeval koncertni cikel Ars in Drama, letos uspešno predstavljen v sodelovanju s Programom Ars Radia Slovenija, ki prinaša štiri nove vrhunske koncerte. Na obeh odrih se bo nadaljeval tudi lani uveden Abonma Plus s pogovori z ustvarjalci po vsaki abonmajski predstavi, ki je je naletel na zelo pozitiven odziv občinstva. Ravnateljica je predstavila še eno pomembno programsko novost prihajajoče sezone pred prenovo, sodelovanje s Slovenskim gledališkim inštitutom: »Skupaj bomo organizirali posebne dogodke, na katerih bodo uprizoritve še pred premiero osvetljene z vidika gledališke zgodovine. To novo vsebino smo poimenovali Slogi in Drama.«

Sezona 2023/24 prinaša šest premier na Velikem odru – tri klasike in tri novitete
Novo sezono na Velikem odru bo septembra otvorila premiera drame Antigona Dominika Smoleta, enega vrhuncev slovenske klasike v režiji Janeza Pipana. Oktobra bo sledila premiera krstne uprizoritve dramatizacije najnovejšega romana norveškega pisatelja Karla Oveja Knausgårda Jutranja zvezda, ki jo je po naročilu Drame napisal Goran Vojnović, v režiji Ivice Buljana. December in januar bosta v znamenju premier dveh nesmrtnih klasičnih komedij – Kar hočete Williama Shakespearja v režiji Janusza Kice ter Molièrovega Skopuha v režiji Slobodana Unkovskega. Nebesje, prva slovenska uprizoritev napete drame s presenetljivim razpletom prodorne britanske avtorice Lucy Kirkwood, bo v režiji Sebastijana Horvata premierno zasijalo marca. Aprila pa bo program Velikega odra zaokrožila še ena prva slovenska uprizoritev – nepozabna ljubezenska zgodba Edmonda Rostanda Cyrano de Bergerac v sveži, sodobni predelavi Martina Crimpa, ki jo bo režiral Tin Grabnar.

V Mali Drami, ki bo po prenovi povsem drugačna, dve klasiki in dve noviteti
Tudi na odru Male Drame se bo sezona začela septembra, in sicer s prvo slovensko uprizoritvijo igre sodobnega nemškega dramatika Rolanda Schimmelpfenniga Dan, ko jaz ni bil več jaz v režiji Maše Pelko. Decembra bo premierno zaživela najpomembnejša igra poljskega absurdista Sławomirja Mrożka Tango v režiji Luke Marcena. Zaključek sezone pa bo svojevrsten poklon edinstvenemu gledališkemu prostoru Male Drame, saj bo ta po prenovi povsem drugačna in delovala v drugem delu stavbe. Marca bo premiera uprizoritve Ameriški sen Edwarda Albeeja – leta 1963 se je s prvo uprizoritvijo te svojevrstne groteske začela zgodba Male Drame – v režiji Igorja Pisona. Čisto zadnja predstava, ki bo doživela premiero v tej dvorani, pa bo najnovejša igra avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča Te igre bo konec. Na Zemljo (in oder) bo simbolno priletel meteor …

Enota ZDUS SNG Drama Ljubljana letos podelila tri posebna priznanja
Slovesna razgrnitev prihajajočega repertoarja se je zaključila s čustvenim prihodom celotnega igralskega ansambla na Veliki oder SNG Drama Ljubljana. Enota ZDUS (Združenje dramskih umetnikov Slovenije) SNG Drama Ljubljana je tudi letos ob tej priložnosti podelila svoja posebna priznanja. Prejeli so jih gledališki sodelavci, ki se jih na odru običajno ne vidi, a brez katerih predstav ne bi bilo: garderoberka Marijana Johnson (priznanje je podelila Polona Juh), vodja elektroslužbe, lučni vodja in oblikovalec svetlobe Metod Novak (priznanje je podelila Nina Valič) in ekipa SNG Drama Ljubljana, ki jo sestavljajo čistilke Nermina Čajić, Stoja Gajin, Valerija Holešek, Marija Kalaba, Zinaida Kordić, Zorica Krupljan, Marija Simčič  in čistilec Jure Škerl (priznanje je podelil Marko Mandić).

Foto: Katja Kodba/SNG Drama Ljubljana