Člani Turističnega društva Tuhinjska dolina letos 4. in 5. septembra že šestnajstič pripravljajo dvodnevno etnološko prireditev. Tokrat je posvečena domačemu vrtu.

Obhišna vzgoja zelenjave je zelo priljubljena za samooskrbo s tisto zelenjavo, ki jo gospodinje najpogosteje uporabljajo v svoji kuhinji. Včasih je bil vrtič ali garkelj ob vsaki hiši. V času invazije trgovin, pa je bil kar nekako zapostavljen. V zadnjih letih je spet postal popularen v obliki visokih gred, saj ljudje vse bolj spoznavamo pomen doma pridelane zelenjave. Kako je bilo včasih in kako je danes vam bomo skušali predstaviti na letošnjih etnološki prireditvi.

V soboto, 4.9.2021 bodo med 10. in 13. uro  pred Termami Snovik rokodelske delavnice na temo predelave in uporabe zelenjave (priprava domačega soka, vegete...) in uporabo zelišč. V nedeljo 5. 9.2021 bo s pričetkom ob 15. uri osrednja prireditev DOMAČI VRT nekoč in danes.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali: Izgled domačega vrta nekoč in danes, različna orodja ter pripomočke, ki se uporabljajo pri delu v vrtu, posaditve v vrtu in v visokih gredah, prikaz priprave visoke grede, razstavo pridelkov, uporabo in predelavo zelenjave, prikaz kulinarike z uporabljenimi pridelki in zelišči iz domačega vrta.

V programu bodo sodelovali: Godba Tuhinjske doline, Ljudske pevke Predice, Harmonikar in ljudski pevci iz Tuhinjske doline.

Na dan osrednje prireditve bo na stojnicah od 11.ure dalje možnost nakupa domačih pridelkov in izdelkov skupaj z rokodelskimi. Organiziran bo tudi bogat srečelov.

Pri izvedbi prireditev se bodo upoštevala navodila in zahteve NIJZ.

Besedilo in foto: Pavla Tomec

TD Tuhinjska dolina