Investitorji veliko časa namenjajo razmišljanju in izbiri arhitekturnih rešitev, gradbeni fiziki in materialom, ki so povezani s samim objektom. Velikokrat pa zmanjka časa za dobro tržno raziskavo in izbiro sistema čistilne naprave ter za prihodnje družinske prihranke za zbiranje in uporabo deževnice. Sledi še izbira rešitve za ponikanje odvečne deževnice in prečiščene odpadne vode ter zdaj že obvezni sistemi za vgradnjo lovilcev olj in maščob. Zato bomo v članku pripravili nekaj napotkov, kako izbirati in izbrati omenjene rešitve.

Čistilno napravo kupujemo le enkrat v življenju
No, obstajajo tudi investitorji, ki so jo kupili dvakrat. Da ne bi bili med njimi, je dobro vedeti, da je ponudba čistilnih naprav zelo pestra in da se razlikujejo po veliko več stvareh, kot jih lahko opazi laično oko. Še večje razlike so med ponudniki in prvo pravilo je, da je nakup pri specializiranem ponudniku s tradicijo vedno najboljši nakup. Veliko nespecializiranih ponudnikov iz preteklosti danes ne obstaja več ali pa so se preusmerili. In njihovi kupci so ostali brez servisov, brez podpore ter brez pomoči pri težavah.

Tudi nakup samo glede na ceno, se ne izkaže za najboljšo nakupno strategijo. Pogosto se nizke nakupne cene precej zvišajo zaradi transportnih stroškov (težki rezervoarji potrebujejo večje "stroje"), zahtevnejše (in dražje) manipulacije na gradbišču, druge modele zaznamuje zahtevnejši način vgradnje. Nekatere čistilne naprave zahtevajo betonsko podlago, druge zaradi tanke stene rezervoarja v navodilih zahtevajo hkratno zasipavanje in polnjenje rezervoarja z vodo .... Obstajajo tudi električno zelo potratni modeli čistilnih naprav in naprave, ki za svoje pravilno delovanje in priznanje garancije zahtevajo redno dodajanje (dragih) dodatkov.

Ena takšnih čistilnih naprav, ki zadosti vsem zgoraj omenjenim lastnostim in pričakovanjem razgledanega investitorja je čistilna naprava one2clean nemškega proizvajalca Graf, ki jih zastopa podjetje Armex iz Ivančne Gorice. Na svoji spletni strani cistilnenaprave-dezevnica.si prav za ta model naprave pogosto objavijo tudi posebne akcijske ponudbe. Za vse neučakane pa objavljamo še njihovi telefonski številki - 01 786 92 70 in 031 200 222.

Pomembno je izbirati med napravami z dolgimi garancijskimi pogoji brez doplačila. Življenjska doba boljših rezervoarjev čistilnih naprav je več kot 50 let, zato boljši ponudniki brez težav za njih ponujajo 25 garancijske dobe. Pri sodobnih električnih komponentah (računalniki, kompresorji) pa izbirajte med tistimi s 36 mesečnimi garancijami. Ko smo že pri tem, je pomembno vedeti, da najbolj inovativne čistilne naprave v rezervoarju nimajo nikakršnih električnih in drugih premikajočih se delov in so zato bolj zanesljive in skoraj ne potrebujejo vzdrževanja. Kar se ne giblje in kar ne poganja elektrika, se ne more polomiti ali pregoreti, pravi zdrava kmečka pamet. Pa tudi voda in elektrika nista najboljša prijatelja. Se strinjate?

Deževnica bo vedno brezplačna voda - za prihranek proračuna in pa "mokra" rezerva za hude čase
Danes sicer še ni z zakonom predpisana obveznost uporabe deževnice za splakovanje straniščnih školjk, lahko pa se to zgodi v bližnji prihodnosti. Deževnica je poleg tega, da je brezplačna, uporabna tudi za pranje perila, zalivanje vrta, pranje avta. Ker je brez vodnega kamna in klora, ima številne prednosti pred vse dražjo "obdelano" pitno vodo. Izračuni kažejo, da lahko z zbiranjem in uporabo deževnice prihranite do 50-odstotkov pitne vode, ki nam jo vsak mesec že leta in desetletja zaračunajo komunalna podjetja.

Če se nam bo zgodilo še bolj vroče vreme s še daljšimi sušnimi obdobji, je pomembno, da izberete dovolj velik zbiralnik. Investicija v komplet za zbiranje deževnice se lahko povrne že v nekaj letih in potem brezplačna deževnica samo še dodaja "cin-cin" v družinski proračun. Pri nakupu sistema pa ne pozabite primerjati enako z enakim. Eni ponudniki ponujajo samo rezervoarje, drugi pa kompletno "one-stop-shop" rešitev z vsemi tesnili, predfiltri, črpalno tehniko s pravilno urejenim odvzemom vode. Podjetje Armex iz Ivančne Gorice predstavlja ponudnika s kompletno rešitvijo, pa tudi sistem vam dostavijo brezplačno.