Vinograd lahko poskrbi za bogato letino, če si znamo dela v vinogradu pravilno razporediti. Zdravo grozdje pa za kakovosten mošt in vino.

Katera dela nas tekom leta čakajo v vinogradu?

Največ dela v vinogradu je spomladi. Vinograd je potrebno vsako leto pomladiti, zato je pomembna predpriprava zemljišča. Pri tem je ključnega pomena pravilno gnojenje. Gnojila, ki jih uporabljate, morajo odgovarjati tako vinski trti, kot vrsti tal, da bo rast trte kar se da optimalna. 
V primeru, da  smo tla pravočasno zagnojili s potrebnimi organskimi in mineralnimi gnojili po rezultatu kemijske analize, lahko trsne cepljenke posadimo brez dodatkov gnojil. Prav tako imejte v mislih dejstvo, da je vinograde potrebno vseskozi pomlajevati in odmrle trse menjati z novimi.

Bolezni vinske trte

Boleznim vinske trte se ne moremo popolnoma izogniti, lahko pa jih uspešno preprečujemo, ali vsaj omejimo. Med pogostejše bolezni spadata peronospora ter črna pegavost. S pravilnimi škropivi lahko uspešno zajezimo širjenje bolezni v vinogradu.
Vzdrževan vinograd bo prinesel bogato letino in dobro vino
Da bi bilo grozdje in posledično tudi vino najboljše kakovosti, je potrebno tekom celega leta skrbeti za vinograd. Zato je zelo pomembno, da poleti prikrajšujemo mladice in odstranjujemo zalistnike. Z odstranjevanjem listov proti koncu poletja poskrbimo tudi za to, da bo grozdje dobilo več energije. Pri tem moramo paziti, da ne odstranimo preveč listja vinske trte. 

Trgatev – praznik vinogradnikov

Vinogradništvo je v Sloveniji svojevrsten praznik. Lahko bi rekli, da je trgatev poleg martinovanja meseca novembra eden najpomembnejših praznikov za vinogradnike. Vso potrebno opremo za vinarstvo in vinogradništvo najdete v spletni trgovini Eurogarden.eu ter v vrtnih centrih Eurogarden na Dobrovi pri Ljubljani in v Krškem. Na zalogi imamo vedra, mline, škarje, brente, steklenice pa tudi vse druge za vinogradnike in vinarje nepogrešljive pripomočke. 
 

Eurogarden.eu