Čeprav se zdi, da je prvi sneg še daleč, je zima skoraj pred vrati. Poskrbeti bo treba za čisto dvorišče in dovozne poti, za kar bo snežna freza najboljša rešitev.

Na kaj moramo biti pozorni, ko se odločamo za nakup snežne freze, smo preverili pri strokovnjakih v vrtnem centru Eurogarden. Najbolj pomembno je zavedanje, da snežno frezo kupujemo za daljše obdobje, torej vsaj 10 let. Zato pred nakupom dobro premislimo, kakšne so naše potrebe in kakšno je podnebje, kjer živimo. V kolikor je v vaših krajih običajno moker, zbit sneg, vam najbolj svetujemo nakup snežne freze TORO. Omenjene snežne freze so izjemno dobre tudi za čiščenje suhega snega. V vrtnem centru Eurogarden vam nudijo tudi preizkus freze. Tako se lahko prepričate o delovanju stroja in se nato lažje odločite za nakup.

Nakup snežne freze naj bo premišljen

Za domačo uporabo in ob predpostavki, da je dvorišče manjše kvadrature, vam najbolj priporočamo katerega od cenejših modelov freze TORO. To sta na primer modela SN 38283 ali SN 38819.
V kolikor pa snežno frezo potrebujete denimo na visokogorski kmetiji, oziroma za 'PRO uporabo' pa svetujemo PRO model snežne freze TORO. Slednja vas ne bo nikoli razočarala, saj odlično deluje v ekstremnih razmerah.

 

Vzdrževanje snežne freze 

Vzdrževanje snežne freze je v primerjavi z ostalimi stroji zelo nezahtevno. Po vsaki uporabi vam svetujemo, da snežno frezo sperete s sladko vodo in s tem očistite nečistoče.
Po čiščenju stroj postavite na suho in toplo mesto. Ko se snežna freza posuši pa jo enostavno popršite s profesionalnim pršilom za vzdrževanje strojev.

Ko je zime konec, ponovno očistite stroj ter reduktorje namažite z mastjo. Preglejte tudi jermena. Nato izpraznite rezervoar za gorivo in zamenjajte olje. Na ta način bo snežna freza pripravljena na novo zimo.

Ali priporočate nakup motokultivatorja, ki ima kot dodatni priključek 'rolbo'? 

Takšen nakup odsvetujemo, kajti na koncu je investicija skoraj enaka, učinek stroja pri delovanju pa več kot 50% slabši. Tak stroj bo sicer deloval ob manjših količinah padavin in suhem snegu. V kolikor so padavine močnejše in je sneg moker, tak stroj popolnoma zataji in ne deluje optimalno.

Več na Eurogarden.eu