Sedaj je pravi čas za zimsko obrezovanje sadnega drevja, jagodičevja in tudi okrasnih dreves. V februarju in marcu so temperature že dovolj visoke, da lahko opravimo ta dela na vrtu in v sadovnjaku. Obrezujemo vse sadne vrste, saj je to eden izmed osnovnih ukrepov v sadovnjaku, ki uravnava rast in rodnost rastlin. Pri neobrezanih drevesih je rodnost lahko neenakomerna in tudi kakovost plodov ni taka kot si vsak gojitelj želi.

Da bo delo pravilno in strokovno opravljeno je potrebno imeti dovolj strokovnega znanja in kvalitetno orodje za izvedbo rezi. Osnovno orodje rezača so kvalitetne in dobro nabrušene sadjarske škarje, da so rane čim manjše. Za višje ležeče veje bodo primerne tudi teleskopske sadjarske škarje in žage. Pri pomlajevanju visokodebelnih dreves pa si včasih pomagamo tudi z manjšimi motornimi žagami.

V zimskem času obrezujemo predvsem vse pečkarje (jablane, hruške, nešplje, kutine) saj se v tem času rane najlepše zaraščajo. Med koščičarje uvrščamo češnje, slive, breskve, nektarine in marelice. Za te sadne vrste velja, da z rezjo ne hitimo preveč in večino rezi opravimo v vegetaciji. Češnje pričnemo obrezovat s pričetkom brstenja. Višnje pa v zimskem času pomlajujemo in spodrezujemo poganjke. Večji del rezi pri nektarinah in breskvah sicer opravimo poleti, pozimi opravimo le korektivno rez. Marelice režemo samo v vegetaciji.

Pozimi obrežemo tudi vse jagodičevje. Pri ribezih, kosmuljah, malini, ribezu, ameriški borovnici, aroniji, robidi, tayberry-u z zimsko rezjo razredčimo grm in skrajšamo poganjke.

Leska je rastlina, ki obilno odganja bohotivke - pokončne bujne enoletne poganjke, ki jih pri zimski rezi izrežemo ter pomlajujemo grm. Oreh obrežemo približno mesec dni preden brsti. V času mirovanja opravimo gojitveno rez in izrezujemo bohotivke pri kostanjih.

Okrasne rastline v zimskem času obrezujemo z namenom, da vzgojimo lepo obliko krošnje ali grma. Pri starejših večjih primerkih pa se pozimi lahko lotimo pomlajevanja in izrezovanja večjih vej. Grmovnice, ki cvetijo poleti porežemo v zimskem času, medtem ko okrasne grme, ki zacvetijo zgodaj spomladi obrežemo po cvetenju.

Vir: www.Eurogarden.si


Nazaj