Eden izmed načinov, kako lahko učinkovito doprinesemo k lepšemu okolju in manjši obremenjenosti narave, je recikliranje odpadkov in lastno kompostiranje bioloških odpadkov.

V Plastiki Skaza, uspešnem in naprednem družinskem podjetju z 39-letno tradicijo, so zasnovali inovativen kuhinjski koš, ki ločuje biološke odpadke, hkrati pa proizvaja tri nove produkte: »Koš za ločevanje bioloških odpadkov Bokashi Organico, v Sloveniji poznan kot Organko, je napreden in funkcionalno zasnovan koš, ki iz naših odpadkov ustvarja eko tekočino kot stranski proizvod ob fermentaciji, ki je odlično gnojilo za naše rože, učinkovito čistilo za naše odtoke, saj ne vsebuje kemikalij, pridobimo pa še osnovo za kompost najboljše kakovosti,« je povedala direktorica Plastike Skaza Tanja Skaza.

V podjetju verjamejo v sožitje med naravo in plastiko. Izdelujejo izdelke iz reciklatov in drugih naprednih materialov, s katerimi vračajo življenje plastiki, hkrati pa skrbijo za naravo in vlagajo v prihodnost našega planeta: »Želimo pokazati, da je plastika okolju prijazna. Iz nje delamo nove izdelke in s tem ohranjamo naravo. Z Organkom nismo ustvarili le novega produkta, temveč zgodbo o tem, kako pomembno je skrbeti za naše okolje in ga ohranjati za prihodnje generacije,« dodaja Skaza.

Organko je koš za prav vsako kuhinjo. V Plastiki Skaza ga bodo letos nadgradili z linijo izdelkov, ki spodbujajo lastno ekološko pridelavo hrane in življenjski stil ljubiteljev vrtnarjenja. »Nedavno smo se udeležili najpomembnejšega sejma potrošnih izdelkov na svetu, Ambiente v Frankfurtu, kjer smo ugotovili, da potrošnike vse bolj zanima linija izdelkov iz reciklatov. Kupcev, ki želijo v svojem gospodinjstvu uporabljati okolju prijazne izdelke, je tako vedno več. Zavedanje o pomenu našega odnosa do okolja narašča, z njim pa tudi iskanje izdelkov, ki so okolju prijazni, kakovostni in uporabni,« je še povedala Skaza.

Več informacij

Foto: Barbara Reya


Nazaj