V vrtovih si največkrat posadimo cvetoče grmovnice, drevesa, trajnice in nekaj iglavcev, da vrt pozimi ni čisto pust. Največkrat so to iglavci, ki so nekoliko hitrejši in večji v rasti. Pri nekaterih hišah se po navadi najde tudi kakšen kotiček, kjer je prostor za kakšno manjšo gredo. Veliko krat se zgodi, da postane to peščena greda v katero se posadijo rastline, ki so manj zahtevne za oskrbo. Takšne grede so največkrat minimalistično zasajene npr. z okrasnimi travami, nekaj trajnicami, ki se razraščajo bolj 'kupčkasto' in počasi rastočimi (mini) iglavci.

Mini iglavci so počasi rastoči in največkrat držijo svojo obliko brez dodatnega obrezovanja. Primerni so za manjše grede, kjer ni prostora za večje rastline. Zaradi počasne rasti se jih sadi tudi na grobove. Prav tako so primerni za sadnjo v skalnjake. Velikokrat se jih sadi tudi v korita v kombinaciji z drugimi rastlinami kot so npr. pokrovne vrtnice, plazeči počasi rastoči brini, nekatere trajnice, manjše okrasne trave in še nekatere druge rastline.

V članku bom opisala le nekaj mini iglavcev, ki jih največkrat vidimo zasajene v peščenih gredah, na manjših gredah ob hišah, na grobovih in še kje drugje.

Juniperus squamata 'Blue Star' – brin

Brin sorte 'Blue Star' ima modre iglice in se blazinasto razrašča. Ni čisto pritlehne rasti (se ne plazi), ampak se razrašča neenakomerno v elipsati ali okrogli obliki. Raste počasi, saj prirašča okoli 3 cm na leto v optimalnih pogojih. Rad ima vlažna, a dobro odcedna tla. Uspeva na soncu, tako da je primeren za sadnje v skalnjake, na grobove, v korita in še drugam. Lahko se ga rahlo obrezuje, saj premočne rezi ne prenaša dobro.

 

Picea glauca 'Alberta Globe' – okrogla smrečica

Okrogla smrečica ima zelene iglice. Mlade iglice so svetlo zelene barve in nežne na dotik. Raste počasi, saj prirašča od 2 do 3 cm na leto v optimalnih pogojih. Ima okroglasto razrast. Ni zahtevna za oskrbo. Rada ima vlažna, a dobro odcedna tla. Uspeva na soncu in je primarna za sadnjo v skalnjake, na grobove, v peščene grede, v korita in še drugam. Obrezuje se ne. Težava, ki ji jo povzroča je rdeči pajek, ki lahko povzroči, da na nekaterih predelih postane rjava.

 

Picea glauca 'Conica' – stožčasta smrečica

Stožčasta smrečica ima zelene iglice. Mlade iglice so svetlo zelene in nežne na dotik. Raste počasi, saj prirašča do 3 cm na leto v optimalnih pogojih. Razrašča se v obliki stožca. Dobro prenaša pozebe, ne prenaša pa urbanih mest. Rada ima vlažna, odcedna tla, bogata s humusom. Uspeva na soncu in delni senci ter je primerna za sadnjo v grede, ki so vsaj del dneva osenčene. Obrezuje se ne, razen če požene kakšno divjo vejo in se ji odreže. Tako kot okroglasta smrečica, ima težave z rdečim pajkom tudi stožčasta smrečica.

 

Picea omorika 'Nana' – pritlikava omorika

Pritlikava omorika ima iglice, ki so na spodnji strani belkaste barve na zgornji strani pa svetleče zelene barve. Počasi rastoča, saj prirašča do 3 cm na leto. Ima okroglasto razrast. Dobro prenaša pozebe in je dokaj odporna na bolezni. Ne prenaša, da je premočno pognojena z magnezijevimi gnojili. Dobro uspeva v skoraj vseh tleh, le zbitih tal in tal, kjer zastaja voda ne mara. Raste na sončnih straneh, kjer je dovolj relativne vlažnosti. Primerna je za saditve v skalnjake, korita, na grobove,  v peščene grede in še kam drugam. Ne prenaša obrezovanja.

 

Pinus mugo var. pumilio – rušje

Rušje ima dolge temno zelene iglice, ki sta po dve v šopu. Raste počasi do srednje hitro. Prirašča od 5 do 8 cm na leto. Razrašča se okroglasto do jajčasto. Njegova razrast je lahko bolj kompaktna, če mu mlade iglice prirežemo na pol. Dobro prenaša različne vrste tal. Uspeva na soncu in delni senci. Primeren je za saditve v skalnjake, peščene grede, na grobove, v korita in še kam drugam. Obrezovanje ni potrebno. Odrežemo le kakšno vejo, ki kvari kompaktno obliko.

 

Thuja occidentalis 'Danica' – okroglasti klek

Okroglasti kleki ima zelene iglice, ki so zelo na gosto razporejene. Čez leto je okroglasti klek svetlozelene barve, čez zimo pa se obarva rjavo zeleno, da se zaščiti pred nizkimi temperaturami. Je počasi rastoč, saj prirašča od 3 do 5 cm na leto. Njegova razrast je okroglasta in ne potrebuje dodatne rezi. Najbolje uspeva na sončni do delno osenčeni legi. Raste na vlažnih, a dobro odcednih tleh. Primeren je za sadnje v peščene grede, na grobove, v korita in še drugam.

 

Thuja occidentalis 'Tiny Tim' – okroglasti klek

Okroglasti klek ima temno zelene iglice. Čez leto je okroglasti klek zelene barve, čez zimo pa se obarva rjavkasto, da se zaščiti pred nizkimi zimskimi temperaturami. Je počasi rastoč, saj prirašča od 3 do 8 cm na leto. Njegova razrast je okroglasta in ne potrebuje dodatne rezi. Njegove veje so tako zavite, da spominjajo na školjke. Uspeva na sončni do delno osenčeni legi, kjer so tla vlažna, a dobro odcedna. Primeren je za sadnje v peščene grede, na grobove, v korita in še kam drugam.

 

Tsuga canadensis 'Jeddeloh' – pritlikava gnezdasta kanadska čuga

Čuga ima temno zelene iglice, ki so nekoliko svetleče. Njena razrast je okroglasta in spominja na gnezdo. Prirašča počasi – nekje od 3 do 5 cm na leto. Uspeva na sončni do delno osenčeni legi, kjer so tla vlažna, a dobro odcedna. Ne prenaša sušnih obdobij, zato jo je potrebno v tem času zalivati. Dobro prenaša rez. Obrezuje se jo spomladi in poleti, da se lahko obraste. Primerna je za sadnje v skalnjake, v peščene grede in še kam drugam.

 

Počasi rastoči (mini) iglavci so splošno uporabni. Če nimamo kakšne manjše grede, kamor ne moremo posaditi kakšno večjo rastlino, si jih lahko posadimo tudi v korita v kombinaciji z drugimi rastlinami, ki so primerna za saditev v korita. V peščenih gredah je pomemben minimalizem, zato so primerni tudi za takšne saditve. Torej majhne grede so primerne za majhne, počasi rastoče rastline.

 

Zapisala: Tanja Planinšek, ing.vrt.

Fotografije: Marija Herman-Planinšek, univ.dipl.ing.


Nazaj