V začetku aprila sadimo čebulček in spomladanski česen, v sredini aprila na prosto presajamo sadike solate, zgodnjega zelja, zgodnje cvetače in kolerabice. Sadike pred zmrzaljo ščitimo z vrtno kopreno. Na prosto sejemo: cvetačo, zelje, ohrovt, brstični ohrovt, fižol, solato, špinačo, redkvico, grah in mesečne jagode. Setvene grede pokrijemo, vendar jih podnevi odkrijemo.

V tople grede pa že sejemo kumare, bučke in melone.

Ponudba semen na našem trgu je velika. Pri različnih vrstah kaljivost različno hitro pada s časom. Starejše ko je seme, slabša je njegova kalivost. Večinoma sejemo v zemljo (v vrtu ali lončku), lahko pa seme prej nakalimo; seme razporedimo po vlažni papirnati brisači. Postavimo ga na toplo mesto in pazimo, da je podlaga ves čas vlažna. Nakaljevanje je posebej priporočljivo za tiste vrste, ki v zemlji počasi kalijo. Na tak način lahko preverjamo tudi kaljivost semen.

Vrtnine sejemo neurejeno ali v setvene grede. Setev v setvene grede ni primerna za vrste, ki slabo prenašajo presajanje. Pri setvi na prosto pazimo, da so tla primerno ogreta in pravilno obdelana. Pred setvijo tla prekopljemo z lopato, pograbimo vse grude in odstranimo morebiten skelet. Globina setve je odvisna od velikosti semena. Sejemo dovolj  redko, da se bodo mlade rastlinice normalno razvijale. Večino zelenjave sejemo v brazde.

Na gredi napeljemo vrvico in ob njej naredimo za seme dovolj globoko brazdo. Semena potresemo v brazdo in jih prekrijemo z zemljo s pomočjo grabelj. Tla rahlo pretlačimo in zalijemo. Gosteje sejemo, če bomo rastline kasneje presajali. Kombiniramo lahko hitro in počasi rastoče vrste. Če sejemo v suhih razmerah, brazdo pred setvijo zalijemo z vodo in posamezno seme rahlo zadelamo v tla, ter prekrijemo s suho prstjo. Semena enakomerno razporedimo in zasujemo z zemljo. Bučna in fižolova semena sejemo posamično v luknje velikosti prsta. Če sejemo po površini, tla najprej pograbimo, nato enakomerno raztresemo seme in ponovno pograbimo, vendar pravokotno na prejšnje grabljenje. Zelenjavo, ki jo večkrat režemo predvsem solatnice sejemo prosto ali v široke jarke. Mlade rastline postopno redčimo, da niso pregoste. Pri tem odstranjujemo slabše rastline. Presajanje je uspešneje, če presajamo mlajše rastline. Preden začnemo presajati, rastline zalijemo. Rastlino izkopljemo iz zemlje, primemo za liste in prenesemo v izkopano luknjo, ter zasujemo z zemljo, da so spodnji listi tik nad zemljo.
 

V spletni trgovini Eurogarden.eu lahko najdete kvalitetna semena, sadike in vrtno orodje.