Kaj je obvezna oprema vsakega gozdarja?

Gozdar mora imeti pri svojem delu zmogljivo motorno žago, ki bo v najbolj ključnih trenutkih sečnje zdržala pritiske. Ob tem se moramo zavedati, da je sama predpriprava izjemno pomembna za varno delo v gozdu. To pomeni, da mora biti motorna žaga pregledana, filtri morajo biti očiščeni, prav tako pa mora imeti motorna žaga dovolj goriva, oziroma mešanico v pravilnem razmerju ter dovolj motornega olja. Pomembno je tudi, da pred vsakim delom z motorno žago preverite, kakšno je stanje verige. 

Pomembna je tudi zaščitna oprema

Zaščitna oprema gozdarja zaščiti pred hudimi poškodbami, velikokrat pa prepreči celo smrt. Med zaščitno opremo tako sodijo gozdarska čelada z zaščitno mrežico in glušniki, gozdarske rokavice, gozdarska jakna, gozdarske rokavice in gozdarski čevlji. Prav tako je pomembno, da so zaščitna oblačila svetlih barv, oziroma da imajo pasove z živimi barvami. Na ta način boste med delom v gozdu bolj opazni. V kolikor so oblačila manj opazna, je potrebno nositi odsevni jopič.

Gozdarsko ročno orodje

Niso samo motorne žage tisti pripomočki, s katerimi boste v gozdu, oziroma pri sečnji, postorili vse. Pomembno je tudi, da imate dobro nabrušeno sekiro, cepin z dovolj kakovostnim ročajem in verige, s katerimi boste lahko vlekli hlodovino ali vejevje. Zavedati se morate, da mora biti vsa gozdarska oprema najvišje kakovosti, saj je gozdarstvo pravzaprav precej nevaren in hkrati odgovoren poklic. Kakovostna oprema pa je ključni faktor tudi za ljubiteljske – hobi gozdarje.

Koristen nasvet za varno delo v gozdu

Preden se odpravite v gozd, vsaj eni osebi sporočite kdaj, kam in po kateri poti se boste odpravili. Prav tako se dogovorite, da se boste s to osebo slišali vsaki dve ali tri ure, zato je pomembno, da preverite in pravočasno napolnite tudi vaš mobilni telefon. S seboj imejte vedno dovolj tekočine ter nekaj hrane, ki vam lahko ob izčrpanosti da prepotrebno energijo. V kolikor se v gozd odpravljate v delu leta, ko je dan krajši, bodite previdni, da vas ne preseneti noč. 

Vse za gozdarstvo dobite v vrtnih centrih Eurogarden

Za varno in kvalitetno opravljeno delo v gozdu je potrebno zaščitno opremo ter motorne žage kupiti v vrtnih centrih Eurogarden na Dobrovi pri Ljubljani in v Krškem. Zaloga izdelkov in pestrost ponudbe vam omogoča, da boste delo lahko opravili že naslednji trenutek po nakupu. V kolikor vam je bolj blizu nakupovanje preko spleta pa lahko vse izdelke naročite v Eurogarden.eu spletni trgovini.