Ljubljana, 28. 10. 2022 - Igra in delo na jesenskem vrtu - spletni kupci so osredotočeni na specifične produkte.

Delo na vrtu
Jesenske ohladitve so slovenske potrošnike spodbudile v povečano povpraševanje po izdelkih za urejanje vrta. Iz podatkov Ceneje.si je razvidno, da se Slovenci pospešeno odločajo za nakup puhalnikov/sesalnikov listja. Povpraševanje po njih je v Sloveniji glede na pretekli mesec naraslo za 55 %, v Srbiji pa kar za celih 227 %. Tudi v ostalih državah CEE regije zaznavamo povečanje nakupnega interesa - v Bulgariji se potrošniki zanimajo za puhalnike listja za 14 %, v Romuniji za 38 % in na Madžarskem za kar 101 % pogosteje. Zanimivo je, hrvaški spletni kupci trenutno najbolj povprašujejo po motornih žagah, kjer je bilo mogoče opaziti 47-odstotni skok v povpraševanju, zanimanje za puhalnike listja pa pri njih ni visoko. (Kurjava???)

Najpopularnejše blagovne znamke naprav za sesanje in puhanje listja so v letošnjem letu pri slovenskih potrošnikih: MAKITA, STIHL, EINHELL in VILLAGER, TOP izdelek leta 2022 pa je bil v omenjenem blagovnem segmenu akumulatorski puhalnik MAKITA DUB184Z.

Igra na vrtu
Povečano povpraševanje zaznavamo tudi v kategoriji otroških igralnih šotorov, primernih za igro na vrtu ter otroških igralnih hišicah, saj se je nakupni interes po tovrstnih izdelkih povečal za kar 117 %. Videti je, da so trenutne, prijazne jesenske temperature idealne za preživljanje časa in igro na vrtu ter delo v okolici hiše, zato pričakujemo porast po omenjenih izdelkih še vsaj nekaj tednov. Običajno sicer vrh povpraševanje po tovrstnih produktov doseže v sredini novembra, a morda bomo imeli letošnje leto odpadlo listje že prej pospravljeno.

Kaj pa se dogaja drugod po širši regiji? 
Nekoliko drugačno stanje vlada med potrošniki ostalih držav vzhodne in srednje Evrope, saj je v luči zadnjih podražitev osnovnih prehrambenih surovin, povpraševanje po sladkorju na Madžarskem naraslo za 15, v Romuniji pa za celih 145 %, povečalo pa se je tudi povpraševanje po toaletnem papirju.

Foto: Einhell Germany AG