Hruške

Sladke in zdrave hruške so odličen prigrizek, ki vam bo dal obilico vlaknin, ki so pomembne za urejeno in zdravo prebavo. Vlaknine iz hrušk predstavljajo hrano za dobre bakterije v našem črevesju, zato jim tudi rečemo, da so naravni probiotik. Hruške so zelo zdrav prigrizek, saj ena hruška velikosti vsebuje 101 kalorijo, 1 gram beljakovin, 27 gramov ogljikovih hidratov, šest gramov vlaknin in 12 odstotkov vitamina C. če tekom jesenskih in zimskih dni ne želite pridobiti odvečnih kilogramov, vsekakor se sladkajte s hruškami. Koristne rastlinske spojine v hruškah, kot so antociani, lahko izboljšajo zdravje srca in okrepijo krvne žile. Hruške so tudi bogat vir flavonoidnih antioksidantov, ki pomagajo pri boju proti vnetjem in lahko zmanjšajo tveganje za srčne bolezni in diabetes. Ker so na voljo vse leto in jih je enostavno najti v večini trgovin z živili, izberite hruške kot zdrav prigrizek s pestjo oreščkov. Dodate jih lahko tudi v ovsene kosmiče, solate in smoothije. Hruške se dobro ujemajo z začimbami, kot sta cimet in muškatni orešček, siri, kot je gavda, ​​in sestavinami, kot sta limona in čokolada.

Zelje

Študije kažejo, da lahko zelje pomaga v boju proti raku dojk, pljuč, debelega črevesa in drugim vrstam raka. Zelje vsebuje močne spojine proti raku, imenovane izotiocianati, ki krepijo naravne sisteme za razstrupljanje telesa. Vsebuje tudi fitokemikalije, ki lahko med drugim pomagajo odstraniti rakave spojine iz telesa, lovijo proste radikale in povečujejo programirano celično smrt rakavih celic. Ker z vrenjem uničimo večino fitokemikalij, je boljše, da zelje dušimo, kuhamo na pari in celo pražimo. Zelje je tudi sestavina številka ena, povezana s hujšanjem. Ima nizko vsebnost kalorij, polno je hranil in vlaknin. Vlaknine nam pomagajo, da ostanemo siti, zato smo po obrokih tudi bolj zadovoljni. Poleg tega nam vlaknine pomagajo bolj redno odvajati in so dobre za zdravo in srečno črevesje.

Krvavice

Če uživate v tradicionalnih jedeh, kot so krvavice s kislim zeljem, boste zelo veseli, ker so tovrstne jedi vir železa, ki ga naše telo potrebuje za normalno delovanje. Meso v krvavicah je naravni vir železa, vitamin C iz zelja pa dodatno pospešuje prehod železa iz prebavil v kri, zato ga je v obliki sadja in zelenjave priporočljivo zaužiti prav ob vsakem obroku. Vse omenjene okusne jesenske dobrote in še veliko več boste našli, če pokukate v novi Hofer katalog.