Kupujete novo kosilnico in ne veste, kakšna je prava izbira za vašo trato? Pripravili smo vam nazoren vodnik, da bo izbira čim lažja. Trata pa ... zelena in urejena, da vam jo bodo vsi zavidali.

Nakup ročne kosilniceKosilnica za atrij: praviloma se v atrijih uporabljajo električne kosilnice, zadnje čase vse več baterijske. Če je atrij res majhen, pa nekateri uporabljajo tudi tako imenovane ročne oz. vretenaste kosilnice. Pri slednji je težava v tem, da je trato treba kositi vsak teden ozirom vsakih nekaj dni odvisno od gostote in višine trave

Trata, velika približno 500 m2, na njej raste nekaj grmovnic: za takšno površino se praviloma uporabljajo motorne kosilnice. Imamo možnost izbora s pogonom ali brez. Večina kosilnic je opremljena s tako imenovanim sistemom 4 v 1. To pomeni, da imamo možnost:

  • pobiranja trave v koš (to je za trato najboljše)
  • stranski izmet
  • Izmet zadaj
  • mulčenje. 

Mulčenje je primerno za poletne mesece, ko pokošena trava zagotovi trati dodatno vlago. To izvedemo tako, da zapremo stranski izmet in izmet v koš. Mulčenje je priporočljivo redno, da trava ni previsoka in na travi ne ostajajo kupčki pokošene trave. Če imamo večino travnika v senci, pa se mulčenja izogibajmo, ker nam bo s časom rastel samo še mah.
 
Nakup vrtnega traktorjaTrata ob hiši, prosta parcela okoli 1200 m2: večina za takšno površino uporablja motorno kosilnico s pogonom. Je pa to že površina pri kateri se marsikdo že odloči za nakup vrtnega traktorja. Tako kot pri kosilnicah imamo tudi tukaj opcijo vrtnega traktorja s košem ali brez. Vrtni traktorji, ki imajo koš, lahko z dodatnim priključkom predelamo v mulčer ali pa z izmetom zadaj.  Zmeraj več so iskani tudi tako imenovani 'raiderji', s katerimi pri košenju dosežemo površine pod drevesi, grmovnicami,.. Zaradi svoje okretnosti so primerni za košnjo v sadovnjakih – okrog dreves. Modeli, ki so opremljeni s pogonom na vsa štiri kolesa, so namenjeni za košnjo po travnikih z večjimi nakloni.
Naj še poudarimo, da se iz leta v leto povečuje delež robotskih kosilnic za vse velikosti travnikov. Tako za atrije kot za površine do 5000 m2.

Naj torej strnemo. Velika večina težav pri košnji je povezanih z nakupom premajhne kosilnice glede na velikost travnika. Ob nakupu se torej posvetujte s prodajalcem, katera je najbolj primerna za površino, ki ko urejate. Odločiti se je tudi treba, ali potrebujete kosilnico s pogonom ali ne. Za starejše oziroma za tiste, ki težko ročno zaženejo motorno kosilnico, pa svetujemo nakup kosilnice z elektro zagonom.
Pogled na lepo urejeno okolico in zeleno površino mora biti vir užitka. In izbira dobre in primerne kosilnice nam bo zagotovila prav to.

Raznoliko izbiro kosilnic si lahko ogledate tudi v spletni trgovini Eurogarden.eu.


Nazaj