V povprečju na letni ravni prav vsak med nami občuti 10 različnih bolečin. A za najpogostejšo brez dvoma velja bolečina v križu (lumbago), s katero se občasno sooča kar 50 % populacije, medtem ko se tekom življenja z njo vsaj enkrat sreča malodane vsak.

Raziskave iz leta 2017 kažejo, da se v danem trenutku z njo spopada 7,5 % ljudi, od tega 22 % s kronično bolečino. Velik del teh sodi med nespecifične (vzrok zanje ni znan), zaradi česar se njihovo zdravljenje osredotoča izključno na lajšanje simptomov, ne pa na odpravo vzroka.

Bolečine v križu sicer veljajo za najpogostejši razlog za odsotnost z dela, nemalokrat pa vodijo celo v predčasno invalidsko upokojitev.

  • Ob prvih znakih bodisi blage bodisi hude bolečine v križu, ki je ostra, utripajoča ali pritiskajoča, je zato treba:
  • zmanjšati telesno težo (izguba npr. 5 kg telesne teže zmanjša pritisk na živčne končiče v hrbtenici za prav toliko),
  • izogibati se aktivnostim, ki bolečino povzročajo ali dražijo boleč predel telesa,
  • redno izvajati specifične vaje oziroma obiskovati individualno prilagojeno vadbo (izvajanje katere je ključnega pomena tudi po samem zdravljenju, saj preprečuje nastanek novih ali ponovitev starih poškodb), v drastičnih primerih pa
  • zamenjati poklicno dejavnost (izogibati se velja vsakršni prisilni drži in nenehnemu dvigovanju težkih bremen).

Bolečine v križu: sodobna epidemija Evropejcev

Ena zahrbtnejših zdravstvenih težav, s katero se soočamo predvsem Evropejci, je bolečina v križu, ki se nemalokrat pojavi povsem iznenada, brez kakršnekoli predhodne mišične poškodbe.

Med možne vzroke zanjo sodijo stres, dolgotrajno sedenje in mišični spazmi. A tako kot nastopi, najpogosteje tudi izzveni v roku dveh ali treh tednov, čeprav se v dobrih 20 % razvije v kronično bolečino v križu, ki pa jo spremlja patologija (artroza hrbtenice, sklepni artritis, išias, hernija diska, spinalna stenoza). Še pogosteje tovrstna nespecifična bolečina nakazuje začetek kasnejših kroničnih težav.

razlogi za bolečine v krizu

Občutimo jo izolirano, na področju ledvene hrbtenice, čeprav občasno sega vse do medenice in se v hujših primerih razširi v zadnjico ter eno od spodnjih okončin (do kolena ali stopala).

Slednje je značilno predvsem za hernijo diska, ki se praviloma pojavi pri delovni populaciji (med 30 in 50 letom) in pri vrhunskih športnikih, stalno izpostavljenih preobremenitvam hrbtenice, medtem ko skupek naštetih simptomov označujemo z izrazom išias.

S temeljitim diagnostičnim pregledom, ki na kliniki Medicofit predstavlja osnovo vsakega rehabilitacijskega procesa, in funkcionalnim pregledom tako gibalnih vzorcev kot mišičevja je v večini primerov vzroke za tovrstne težave mogoče določiti ter na podlagi tega pripraviti individualni vadbeni program, za katerega rezultati kažejo med 60 do 90 % uspešnost.

Kaj storiti v primeru kronične bolečine v križu?

Tako kot akutna bolečina, tudi kronična bolečina v križu potrebuje takojšnjo obravnavo s strani specialista ortopedske fizioterapije, ki opravi diagnostični pregled in pripravi rehabilitacijski program, v okviru katerega upošteva patološka stanja, predhodne ali pridružene bolezni, stopnjo bolečine, trajanje te, splošno psihično in fizično pripravljenost pacienta ter druge dejavnike.

Akutna terapija se v primeru kronične bolečine podaljša, pri čemer za osnovno pravilo velja 1 teden rehabilitacije za vsak mesec bolečine, v kolikor se pacient s težavami sooča več kakor dve leti, pa je minimum terapija v trajanju 24 tednov.

Kronične bolečine v križu po odpravi simptomov zahtevajo dolgoročno vzdrževanje hrbtenice, zato v kliniki Medicofit pacientom omogočamo izvajanje preventivne kineziološke vadbe za vsesplošno vzdrževanje kondicije telesa.

Za boljše razumevanje: sestava hrbtenice

Hrbtenica (columna vertebralis) je del okostja oziroma anatomska struktura, ki telesu daje obliko. Pri plodu je ta konkavno upognjena naprej, po rojstvu pa se pojavijo zanjo značilne krivine, ki so pri odraslem človeku v vratnem in ledvenem predelu koveksno upognjene naprej, v prsnem in križnem pa nazaj.

Sestavljena je iz 33 ali 34 vretenc (kosti), med katerimi so medvretenčne ploščice, zgrajene iz fibroznega obroča in pulpoznega jedra. Njihova osnovna naloga je dušenje navpičnih sil, medtem ko medvretenčne ploščice omogočajo gibljivost in hrbtenico stabilizirajo.

Vretenca sicer delimo na vratna (ali cervikalna, 5), prsna (ali torakalna, 12), ledvena (ali lumbalna, 5), križna (ali sakralna, združena v križnico, 5) in trtična (ali kokcigealna, zraščena v trtico, 3 ali 4).

vretenca v hrbtenici

Bolečine v križu so najpogosteje posledica starostne obrabe hrbtenice, ki je sprva ni mogoče zaznati, zaradi česar obrabo občutimo šele, ko medvretenčne ploščice izgubijo elastičnost, prožnost in nosilnost, v drastičnih primerih ob zlomu vretenca, k čemer so nagnjene predvsem osebe z diagnosticirano osteoporozo.


Zdravljenje bolečine v križu

 

Vzroki za bolečino v križu so različni, od neprimernega življenjskega sloga (dolgotrajno sedenje, stalno dvigovanje težkih bremen in drugih pogostih preobremenitev hrbtenice) do nepravilne, prisiljene drže, nosečnosti (plod zviša telesno težo, hormonski dejavniki pa zmehčajo vezi, ki hrbtenico podpirajo) ali bolezni. Ne glede na te stroka ob nastopu bolečine v križu odsvetuje mirovanje, daljše od dveh dni, kajti mišice je treba čim prej ponovno aktivirati in jih okrepiti oziroma stabilizirati hrbtenico ter povečati njeno obremenilno kapaciteto. Se je pa v času akutne faze po potrebi dobro poslužiti toplih ali mrzlih obkladkov.

V kliniki Medicofit se zavedamo, da ciljno lajšanje simptomov ne zagotavlja dolgotrajnih rezultatov, zaradi česar zdravljenju pristopamo celostno. Rehabilitacijski proces, ki ga prilagodimo vsakemu pacientu, saj vsak posameznik terja drugačen pristop, toliko bolj, če gre za pacienta z osteoporozo, zato v primeru bolečine v križu poteka v treh fazah:

  1. AKUTNE FIZIOTERAPIJE, usmerjene v lajšanje bolečine, mobilizacijo sklepov in krepitev muskulature hrbtenice v nebolečih položajih,
  2. POSTAKUTNE KINEZIOLOGIJE, posvečene krepitvi jedra, fleksije in hrbtenice v polnem obsegu gibljivosti, vzdrževanju moči ter ekstenziji hrbtenice z dodatnimi bremeni, in
  3. KINEZIOLOGIJE, ki poveča obremenilno kapaciteto hrbtenice, vzpostavlja ciljno toleranco na obremenitve ter vključuje učenje preventivnih vaj.

K temu velja dodati, da v kliniki Medicofit pacientom z nenadnim, izredno močnim napadom bolečine v križu nudimo takojšnjo obravnavo. Tem v roku 24 ur dodelimo termin pregleda in jim neposredno zatem odredimo protibolečinsko ter protivnetno zdravljenje s TECAR, LASER in manualno terapijo, prav tako s HiTOP elektroterapijo ter magnetno terapijo PERISO.

bolecina v krizu fizioterapija medicofit

Obravnava v kliniki Medicofit traja 90 min, pri čemer ta zajema 60 min individualnega dela s terapevtom ter 30 min HiTOP visokotonske stimulacije, ki, prvič, bolečine v križu lajšajo in, drugič, delujejo na osnovi biostimulacijskega učinka.

Naročite se na diagnostični pregled in odpravite akutne ali kronične bolečine v križu, ki vas omejujemo pri vsakdanjih opravilih.