Vabljeni na virtualni dogodek z naslovom "Kronična ledvična bolezen: spodbujanje sprememb za obvladovanje »tihe ubijalke« v Evropi" v torek, 7.2.2023, ob 15. uri. Sam dogodek se navezuje na Svetovni dan ledvic, 9. marca 2023.

Breme kronične ledvične bolezni se namreč iz leta v leto povečuje. Ocenjujejo, da ima v Evropi kronično ledvično bolezen (KLB) vsaj eden od desetih odraslih ljudi. Mnogi za to sploh ne vedo, saj nimajo prav nobenih težav. Posledice nezdravljene KLB pa so resne, saj lahko ledvice postopoma odpovedo. Vendar večina ljudi s KLB ne živi tako dolgo, da bi ledvice odpovedale. Bolezni srca in ožilja so namreč kar 10- do 20-krat pogostejše kot pri ljudeh brez KLB in tudi najpogostejši vzrok umrljivosti. Posameznikom in zdravstvenim sistemom povzroča KLB velike finančne stroške, saj celo najpogostejša oblika dialize, hemodializa, v Evropi stane približno 80.000 EUR na leto na bolnika. Pri obolelih s KLB je pojav dialize, bolezni srca in ožilja in umrljivost mogoče preprečiti s pravočasnimi ukrepi in zdravljenjem. Za to so na voljo natančni in poceni testi, ki jih je mogoče z ustreznimi politikami uvesti hitreje, vendar zgodnje odkrivanje KLB ni prednostna naloga v načrtih javnega zdravja.

Teme vključujejo:
- Kakšno je socialno-ekonomsko breme oskrbe KLB v Evropi?
- Kako lahko med oblikovalci politik povečamo ozaveščenost o bremenu KLB? Kako se lahko oblikovalci politik učinkovito odzovejo?
- Kateri so trenutni politični izzivi, ki ovirajo zgodnje odkrivanje KLB?
- Katere so skupne politične priložnosti na področju zgodnjega odkrivanja KLB in obvladovanja KLB v državah članicah EU?
- Kaj prinaša prihodnost obvladovanja KLB? Kaj se lahko različne države v Evropi naučijo druga od druge?
- Ob zaključku in med predavanji bodo predavatelji na voljo tudi za morebitna vprašanja v komentarjih.

Svojo prijavo oddajte tukaj: https://events.economist.com/custom-events/chronic-kidney-disease/