20. september 2023 - Medicinski center Barsos se ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni, ki ga obeležujemo jutri, 21. septembra, pridružuje globalnemu prizadevanju za ozaveščanje o tej zahtevni in pereči problematiki. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je četrtina starejših nad 65 let prizadetih zaradi te bolezni, medtem ko se odstotek z leti še povečuje. Kar polovica vseh starejših nad 85 let je namreč podvržena večjim dejavnikom tveganja za razvoj kognitivnih motenj in demence.

»V Medicinskem centru Barsos zagotavljamo celostno oskrbo za naše paciente, ki se soočajo z vse slabšim spominom, motnjami pri sledenju pogovorom, slabšim zmožnostim opravljanja več opravil hkrati, upočasnjenosti pri delu in mišljenju, slabši motivaciji za delo in spremembami razpoloženja. Na podlagi opravljenega pregleda v ambulanti za kognitivne motnje in demence lahko ugotovimo, ali so bolnikove težave posledica fiziološkega staranja, razpoloženjske motnje ali bolezni možganov,« je poudarila direktorica Medicinskega centra Barsos Urša Murn.

Alzheimerjeva bolezen predstavlja velik izziv tako za tiste, ki jo doživljajo, kot tudi za njihove bližnje. Pomembno je, da si prizadevamo za izboljšanje življenja ljudi, ki se soočajo s to težko diagnozo, in jim nudimo občutek sprejetosti, varnosti in ljubezni. Ključnega pomena za uspešno zdravljenje je zgodnje odkrivanje bolezni možganov, saj so nekatere bolezni potencialno ozdravljive. Pri kroničnih neozdravljivih boleznih, kot sta na primer Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen pa odkritje le-teh v zgodnji fazi pomembno vpliva na ohranjanje kakovosti življenja in na upočasnitev napredovanja bolezni. »Zavzemamo se za individualen pristop k vsakemu bolniku, pri čemer izvajamo nevrološko-psihiatrične preglede, oceno kognitivnih funkcij in jih po potrebi napotimo na laboratorijske, slikovne in elektrofiziološke preiskave ter na pregled h kliničnemu psihologu,« je zaključila Urša Murn.

Foto: Barsos