Prva Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo bodo predstavila projekt Novicam se ne odpovemo!, ki so ga za paviljon Republike Slovenije na 57. Beneškem bienalu pripravili Nika Autor, Andreja Hribernik, Ciril Oberstar in Andrej Šprah. Predstavljen bo 38 minutni eksperimentalni film Obzornik 63 in zbornik Novicam se ne odpovemo!

Obzornik 63 je izraz družbene kritike, ki je lastna tudi sami formi anti-obzornika, in se osredotoča na koncept vlakov, potovanja ter iskanja sreče drugje. Film sledi smernicam obzorniške dejavnosti ter poizkuša umestiti in razumeti določeno podobo – drobec posnetka, z nekoč slavne železnice Beograd–Ljubljana, kjer begunci danes ne potujejo v vagonih temveč med kolesjem vlakov. Obzornik 63 se poda v vizualno raziskovanje železnic, njihovega zgodovinskega, socialnega in političnega konteksta. Giblje se na meji med klasičnim informativnim in angažiranim anti-obzornikom ter esejističnim in eksperimentalnim filmom.

Zbornik Novicam se ne odpovemo! pa združuje tako strokovna besedila kot literarne in vizualne elemente, osredotočene na analizo stanja na področju aktualne obzorniške dejavnosti in njenih ključnih žariščih, hkrati pa odpira tudi možnost refleksije določenih historičnih poudarkov, s katerimi aktualne pobude stopajo v dialog ali iz njih črpajo svoj ustvarjalni naboj.

Novicam se ne odpovemo! Filmska projekcija in predstavitev zbornika - torek, 19. september 2017, ob 19. uri, Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica.

Vljudno vabljeni!

www.mgng.net / www.kulturnidom-ng.si