Od trenutka, ko so občila prenesla novico o mladih tajskih nogometaših in njihovem 25-letnem trenerju, ki so ostali ujetniki v jamskem kompleksu blizu meje z Mjanmarom, je ves svet s trepetom spremljal podrobnosti o reševalni akciji. Več kot dva tedna so podatki o tem, kako je skupina pristala v jami, in o reševalni akciji, ki je temu sledila, pokazali, kakšna je moč in sila človeškega duha, tragična smrt enega potapljača pa resnično nevarnost situacije.

Po tem, ko so bili vsi dečki rešeni, ostajajo odprta še mnoga vprašanja. Zakaj so sploh bili tam? Kako so skoraj dva tedna preživeli brez hrane, niso pa znali niti plavati? Kako se bo razvijalo njihovo fizično in duševno stanje? Kaj vse je bilo potrebno, da bi celotno skupino izvlekli iz te neverjetne jame in zakaj je njena edinstvena geologija predstavljala tak izziv za reševalce? OPERACIJA REŠEVANJA IZ JAME NA TAJSKEM je prvi dokumentarec, ki raziskuje in odkriva vsak pogled te neverjetne akcije.

OPERACIJA REŠEVANJA IZ JAME NA TAJSKEM Discovery Channela odkriva človeško in znanstveno dramo v eni od najtežjih reševalnih akcij v zgodovini. Z ekskluzivnim dostopom do ljudi, ki so sodelovali v dogajanju, kot tudi do članov družin dečkov, se dokumentarec osredotoča na triumf človeškega duha in izredne znanstvene in tehnološke inovacije, ki so bile uporabljene v tem čudežnem reševanju. Medtem ko ura bije in grozi monsunski dež, reševalci v jami in na površju načrtujejo naslednjo potezo. Poleg intervjujev z zdravstvenimi in psihološkimi strokovnjaki, uglednimi inštruktorji potapljanja v jamah in vodilnimi svetovnimi strokovnjaki za reševanje film prikazuje popolno sliko tistega, kar so dečki in njihovi reševalci doživljali in kako so ti junaški potapljači uspeli izvesti tisto, kar se je na začetku zdelo kot nemogoč podvig.

Ko so 10. julija rešili še zadnje dečke in njihovega trenerja, si je svet po polnih 18 dnevih končno oddahnil. Zdaj skupaj iščemo odgovore, da bi razumeli, kaj se je pravzaprav zgodilo in kako bi, ob najmanjši razliki, rezultat lahko bil zelo drugačen.

Enourni dokumentarec bo na sporedu v nedeljo, 22. julija, ob 21.00 na Discovery Channelu.

Foto: Discovery Channel