Slovenska kinoteka in Ljubljana, Unescovo mesto literature, avgusta vabita na urban poletni oddih, v dobro družbo skrbno izbranih knjig in filmov. Na zelenici kinotečnega letnega kina boste lahko ob večerih prisluhnili zanimivim pogovorom in se prepustili zgodbam, ujetim v filmske podobe. Knjižnica pod krošnjami bo ob popoldnevih poskrbela za filmsko obarvano branje, pop-up knjigarna pa za žepu prijazen nabor tematske literature.

V sredo bo najprej na sporedu Animateka po Animateki 2018, izbor najboljših kratkih animiranih filmov za odrasle z zadnje edicije Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. V četrtek zvečer bomo z Mileno Zupančič, Tadejem Golobom in Matjažem Ivanišinom poklepetali o biografiji Milene Zupančič, Kot bi luna padla na zemljo. Pogovoru bo sledila projekcija dokumentarnega filma Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba (Rajko Grlić, Matjaž Ivanišin, 2017). V petek se bomo z dr. Romanom Kuharjem in Lano Gobec spraševali, kako pomembno je, da so v delih popularne kulture zastopane marginalne skupine, nato pa uživali v po vročem poletju in zrelih breskvah dišečem filmskem hitu, Pokliči me po svojem imenu (Luca Guadagnino, 2017).

Sobota bo v znamenju Stephena Kinga. Pred projekcijo kultnega filma Misery (Rob Rreiner, 1990) se bo odvil podkast v živo, na katerem bodo Igor Harb, Maja Peharc, Sanja Struna in Damjan Zorc spregovorili o enem najbolj prepoznavnih pisateljev žanrske literature in o filmskih priredbah njegovih del. Program se bo z degustacijo vrhunske poezije zaključili v nedeljo, ko bomo pred projekcijo filma Stranpota (Alexander Payne, 2004) počitniško sproščene ode prijateljstvu, ki lagodno teče čez kalifornijske griče in dolge pogovore o življenjskih izkušnjah, prisluhnili nastopu dveh gostov festivala Dnevi poezije in vina.

Vstop na vse dogodke v okviru programa Poletje na platnu in med platnicami je brezplačen.