Zanimive serije na TV kanalu Viasat History v mesecu avgustu: Vzponi in padci: Prelomnice 2. svetovne vojne, Skrivnosti mrtvih, Pompejevi živi mrtveci, Ko je umrl Hitler, Kraljeva družina, britansko plemstvo in nacisti, Adolfov otok, Epske bojevnice – Vikingi, Sezona skrivnosti, Odštevanje do invazije in serija Krščanstvo: Največja zgodba.

Vzponi in padci: Prelomnice 2. svetovne vojne, premierno vsak večer med tednom, od četrtka, 15. avgusta, ob 21.00
Od prvega izstreljenega naboja do končnega gobastega oblaka, zapletena zgodba druge svetovne vojne se dotika sleherne celine in ne pozna milosti. Predstavljamo petdeset največjih mejnikov, ki so zaznamovali mučno in nasilno zgodovino te velike vojne. Preučevali bomo vojaške pohode, velike bitke, umike, poraze in zmage, da bi ugotovili, kaj je bilo odločilno na bojiščih in visoko nad bojišči v Evropi, Aziji, Severni Ameriki in v svetovnih oceanih. Prav tako bomo analizirali politične in ekonomske dimenzije vojne – kdo je zavzel oblast, kdo je padel, kako je bila vojna financirana in kako so zadostili potrebi po materialnih sredstvih. Te dogodke bomo raziskali po kronološkem vrstnem redu v šestih epizodah, saj so bile kamere prisotne pri vseh največjih prelomnicah. Od nestabilnosti po koncu vojne in Versajske pogodbe, do upanja na mirno prihodnost in ustanovitve Združenih narodov – prikazali bomo jasno sliko o tem, kako je bila vojna dobljena oziroma izgubljena. 

Skrivnosti mrtvih, od srede, 14. avgusta, ob 22.15
V prvi epizodi z naslovom Kosti na ulici Craven bomo raziskali ostanke okostij najmanj desetih ljudi, tudi dojenčkov, ki so jih odkrili v kletnih prostorih londonske rezidence Benjamina Franklina. Ljudje so se spraševali, ali je ustanovitelj Združenih držav Amerike morebiti skrival temno plat, saj so bile kosti precizno razrezane in prevrtane. V drugi epizodi z naslovom Temačna zima v Jamestownu skupina arheologov med izkopavanji na lokaciji zgodnje ameriške kolonije odkrije nekaj presenetljivega: ostanke mlade ženske, ki segajo v leto 1609, zakopane med smetmi na podstrešju. Mladenka je bila ena od zgodnjih angleških v Jamestownu, kjer predstavniki indijanskega ljudstva Powhatan niso bili pripravljeni pomagati naseljencem in so umorili vsakogar, ki je zapustil utrdbo.

Pompejevi živi mrtveci, od torka, 13. avgusta ob 22.15
86 mavčnih odlitkov žrtev Pompejev predstavlja edinstvene arheološke dokaze. Ti so bili izdelani leta 1863 s pomočjo revolucionarne tehnike, ki jo je razvil arheolog Carlo Fiorelli. Toda veliko teh odlitkov je skozi leta močno razpadlo. Profesor Giancarlo Napoli in njegova ekipa so zdaj odločeni obnoviti te krhke odlitke. Gre za izjemno zahtevno nalogo, ki zajema obnovo organskih snovi (človeških kosti), vdelanih v neorganski snovi (sadra), a postopek obnove je hkrati priložnost za zgodovinarje in antropologe, da pridobijo nova spoznanja o zadnjih trenutkih Pompejev in njegovih prebivalcev. Zahvaljujoč napredni slikovni in medicinski tehnologiji bomo žrtve tega uničujočega vulkanskega izbruha v Pompejih na malih zaslonih obudili nazaj v življenje.

Ko je umrl Hitler, v nedeljo, 4. avgusta ob 20.50
Gre za zgodbo o zadnjih 48 urah enega najzlobnejših ljudi v zgodovini, po besedah tistih, ki so bili zraven. Leta 1948 so krožile govorice, da naj bi Hitler še živel, in mnogi so se bali njegovega povratka. Nurnberški sodnik Michael Musmanno je bil nad temi govoricami tako ogorčen, da se je odločil enkrat za vselej dokazati, da je firer resnično mrtev. Govoril je z vsemi, ki so bili prisotni v Hitlerjevih zadnjih trenutkih v bunkerju, vključno z vodjo Hitlerjeve mladine Arturjem Axmannom, Hitlerjevo tajnico Traudl Junge in poveljnikom Freytagom von Loringhovenom. Sodnik Musmanno je intervjuval vsega 22 prič, ti intervjuji pa predstavljajo glavni dokaz tega, kar se je zgodilo s Hitlerjem v zadnjih dneh druge svetovne vojne. Posnetki intervjujev so bili polnih 65 let pozabljeni, dokler jih niso leta 2013 odkrili v arhivu v Pittsburghu. Izven Nemčije niso bili še nikoli predvajani, prvič so bili prikazani prav v tem dokumentarcu. Besede intervjuvancev so bile skrbno preučene, z namenom, da bi forenzično rekonstruirali zadnje ure, dneve in minute firerjevega življenja.

Kraljeva družina, britansko plemstvo in nacisti, v petek, 16. avgusta ob 22.15
Ob obeležitvi 75. obletnice dneva D bomo predstavili nadvse zanimive posnetke ter opisali sleherno podrobnost najobsežnejše morske invazijev zgodovini. Junija bomo premierno predvajali dve novi seriji: Bojišča, ki opisuje dogajanje pred, na in po 6. juniju 1944 z vidika različnih mednarodnih bojnih čet, ter 2. svetovna vojna – Bitke za Evropo, ki opisuje dogajanje skozi oči veteranov, ki so preživeli vojno in lahko povedo svojo zgodbo.

Adolfov otok v nedeljo, 11. avgusta, ob 21.00
Že od samega začetka vojne je bila zasedba Velike Britanije del Hitlerjevega velikega načrta za prevlado nad Evropo. Gestapovski priročnik za invazijo na Veliko Britanijo, ki je bil javno objavljen leta 2000, natanko opisuje priprave prav na to. V njem so celo zabeležena imena 2820-ih sovražnikov nacizma, ki naj bi bili aretirani nemudoma po invaziji. Nazadnje so Nemci zasedli le 70 kvadratnih milj britanskega ozemlja, Kanalske otoke, toda zdaj forenzična arheologinja Caroline Sturdy Colls razkriva pretresljiva nova odkritja iz ozadja te okupacije. Ko dodamo še sveže arhivske informacije o načrtu invazije na otok, pridobimo grozljivo spoznanje o tem, kakšne posledice bi pustila v celoti izpeljana invazija. Zahvaljujoč edinstvenemu dostopu do Carolinine izredne forenzične preiskave bomo obelodanili dolgo zakopane dokaze, ki razkrivajo resnico o edinem SS-ovskem koncentracijskem taborišču na britanskih tleh in Churchillovo vlogo pri ohranjanju te skrivnosti polnih 70 let.

Epske bojevnice – Vikingi, v nedeljo, 18. avgusta, ob 21.00
Zgodovinarji so bili dolga stoletja prepričani, da so bili vsi vikinški bojevniki moškega spola, saj ni bilo nobenih dokazov o ženskih bojevnicah. Nato pa so na majhnem švedskem otoku Björkö na dan prišle osupljive skrivnosti. Na otoku je stalo srednjeveško vikinško mesto Birka, zunaj njegovih zidov je bilo več kot 4.000 grobov, od teh pa je izstopal en prav poseben grob, zavarovan z velikim balvanom. Pod tem balvanom se je nahajala grobnica velike vikinške bojevnice, ki je bila zakopana skupaj z dvema konjema, ščiti, mečem, sekiro, puščicami in sulicami. Več kot 100 let po njenem prvotnem odkritju je skupina švedskih genetikov in arheologov pod vodstvom dr. Charlotte Hedenstierna-Jonson dokazala, da je bila bojevnica ženskega spola.

Sezona skrivnosti, vsak večer med tednom od torka, 13. avgusta, ob 22.15
V avgustu predstavljamo kopico povsem svežih dokumentarcev in razkrivamo doslej še neslišane, zamolčane in domnevno izgubljene zgodbe. Odkrijte resnico o britanski kraljevi družini, aristokraciji in njihovih povezavah z nacisti; odkrijte, kaj nas lahko najsodobnejše znanstvene raziskave in tehnike naučijo o žrtvah izbruha vulkana v Pompejih in spoznajte, zakaj so v kleti Benjamina Franklina našli skrita okostja.

Odštevanje do invazije, vsak večer, od ponedeljka, 26. avgusta, ob 21.00
V pričakovanju 80. obletnice izbruha druge svetovne vojne smo združili poučne epizode naših najbolje poznanih oddaj na temo druge svetovne vojne: Nacisti, Moje življenje v Hitlerjevi Nemčiji, Olimpijske sanje, Hindenburg in Hitler ter Ženske Tretjega rajha. Posebno pozornost bomo posvetili tudi invaziji na Poljsko v epizodah dokumentarne serije Druga svetovna vojna v barvah.

Krščanstvo: Največja zgodba, vsak večer med tednom, od četrtka, 1. avgusta, ob 22.00
Skrbno smo izbrali kakovostne dokumentarce, da bi vam prikazali prelomne trenutke religije, ki že stoletja prevladuje v Evropi. V oddaji Zgodovina krščanstva nas bo zgodovinar sir Diarmaid MacCulloch vodil skozi zgodovino njenih ekstremov, od dobrih duhovnih del in transcendentne umetnosti do pritlehne politike in sektaškega preganjanja. V dvodelnem dokumentarcu Lovci na Sveto pismo bomo razkrili skrivnosti svetopisemskih knjig in odpotovali v Egipt po sledeh učenjakov ter arheologov 19. in 20 stoletja, ki so iskali zakopane zgodnjekrščanske tekste.

Foto: Wild Thring


Nazaj