Komenda, 4. julij 2018 – Potem ko je podjetje Lidl Slovenija napovedalo zmanjšanje uporabe plastike za 20 % do leta 2025 in s 1. junijem s svojih blagajn povsem umaknilo navadne plastične nakupovalne vrečke, se loteva novega koraka.

Do konca 2019 bo v svojih trgovinah ukinil prodajo plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, kot so slamice, plastične posodice in kozarci, krožniki, jedilni pribor in vatirane palčke s plastičnim delom. Nadomestili jih bodo izdelki iz alternativnih materialov oziroma materialov, ki jih je mogoče reciklirati, o čemer na ravni Skupine Lidl že potekajo pogovori z dobavitelji. Nadalje si bo podjetje prizadevalo tudi za ukinitev in prilagoditev jedilnega pribora in slamic pri izdelkih, kot so napitki, pripravljene jedi, solate in podobno.

»Pri naši strategiji za zmanjšanje plastike v naših trgovinah sledimo naslednjim smernicam: Izogibanje - Zmanjševanje - Recikliranje. Z ukinitvijo plastičnih izdelkov za enkratno uporabo se izogibamo uporabi plastike ter tako prispevamo k izboljšanju naših rezultatov glede zmanjševanja plastike,« pravi Akos Szilagyi, izvršni direktor nabave pri podjetju Lidl Slovenija.

V Lidlu Slovenija načrtujejo, da bodo že nabavljene količine plastičnih izdelkov za enkratno uporabo odprodali in jih nato postopno zamenjali z alternativnimi materiali. Tako bodo kupci še vedno imeli možnost nakupa izdelkov, na katere so navajeni.

Začeli s plastičnimi vrečkami
Podjetje Lidl Slovenija je v okviru zaveze o zmanjševanju plastične embalaže in uporabe plastičnih materialov pri poslovanju v Sloveniji s 1. junijem že ukinilo prodajo navadnih plastičnih nakupovalnih vrečk. Naj spomnimo, da se je podjetje pred nekaj meseci zavezalo, da bo pri svojem poslovanju do leta 2025 za 20 odstotkov zmanjšalo uporabo plastičnih materialov ter da bo istega leta vsa plastična embalaža izdelkov Lidlovih blagovnih znamk izdelana na način, da jo bo mogoče 100-odstotno reciklirati ali ponovno uporabiti.

www.boljsi-svet.si

Foto: Claus U. Eckert